Här har vi samlat våra godaste recept för ett komplett påskbord. Upptäck allt från sill och pajer till lamm, fisk, hembakat bröd och smakrika röror
Här har vi samlat våra godaste recept för ett komplett påskbord. Upptäck allt från sill och pajer till lamm, fisk, hembakat bröd och smakrika röror
Saltgurka tillsammans med smetana och honung är ett spännande och gott tilltugg. Här har vi gjort en variant utav den med sill. Smakmässigt funkade det utmärkt om vi får säga det själva.
På bild hittar ni även inlagd sill med citrongräs och limeblad.
Strata är en sorts italiensk omelett som tillagas med bröd – gärna gårdagens. Det är en perfekt ”tager vad man haver” rätt.
I detta fall har vi smaksatt vår strata med favoritosten Le Gruyère AOP och även lagt till lite sötpotatis och grönkål. En superenkel och fantastiskt god rätt som passar att bjuda på till en skön helgbrunch, lunch eller som en enkel vardagsmiddag! Servera gärna tillsammans med ett gott bröd och en fräsch sallad.
Detta är en klassisk inläggningssill. Det är mycket socker i den – men det är det som gör den så god. Tänk på att den ska göras ett par dagar i förväg så smakerna hinner mogna.
Foto Matilda Lindeblad
En matig sallad med varmrökt lax, matvete, fänkål, melon och wasabikräm.
En matig paj är så himla gott – och tänk vad oändligt många olika fyllningar man kan smaksätta den med! Det har regnat här i Stockholm så förhoppningsvis kan vi hitta lite svamp. Först måste vi dock tömma frysen på förra årets svampskörd – och då får det bli denna smarriga lök- och svamppaj med parmesanost. Vi använder färdig smördeg här så går pajen snabbt att göra och dessutom blir den härligt frasig och god!
Gougères är godast nygräddade men kan göras upp till två timmar i förväg. Smeten kan göras ca 4 timmar i förväg och ska då förvaras lufttätt i kylskåpet.
Vardagsmorgnar blir det knappt någon frukost för mig. En kopp kaffe är det jag hinner och orkar slänga i mig. Men på helgerna älskar jag långa frukostar. Barnen får alltid amerikanska pannkakor – vilket jag också gärna tar (dränkt i lönnsirap och smör…). Nu när sparrisen har börjat att komma så lyxar jag dock gärna till det med sparris med edamamebönor och pocherat ägg.
Rädisorna älskar vi att äta i all sin enkelhelt med en god dip – som te x denna misodip. Vill man få bort lite av det beska i rädisan kan man lägga den i blöt ett tag.
Vi vill gärna hävda att det är den perfekta pajen. Vansinnigt god, busenkel att göra och passar till alla möjliga tillfällen.
Varje fredag avslutar jag veckan med en liten cocktail. Oftast något lite fruktigt och syrligt. En ny favorit är denna Lemon Sour med ärtskott! Japp, ni hörde rätt. Jag vet, det låter som en märklig smakkombo för en cocktail men jag kan lova att den är förutom vacker – även superfräsch!
Receptet har vi ursprungligen skrivit för tidningen Allt om mat.
En favorit är att koka ägg och sen doppa i smaksatt salt eller någon god kryddblandning. Tre favoriter är citron- och chilisalt, dukkah och örtsalt. Med vaktelägg blir det lite mer elegant – och med hönsägg mer generöst!
Vi tycker det är trevligt att ibland byta ut den klassiska pajdegen mot en lätt och krispig filodeg.
En inlagd sill med citrongräs och limeblad recept. Given på alla påsk, jul- och midsommarbord.
På bild hittar ni även krämig sill med smetana, honung och saltgurka.
När vi flyttade till Sverige, bjöd vår mormor på den här inkokta laxen till vår välkomstmiddag. Året var 1982, det var en ljus och varm sommarkväll och vi satt på den inglasade verandan som doftade pelargoner, i hennes sommarstuga i Nor utanför Järvsö. Det som gör en måltid minnesvärd är ofta en kombination av maten, miljön, sällskapet och händelserna runt omkring den. Den här rätten lagar vi ofta och har även blivit våra barns favorit.
Receptet kommer från vår bok Till bords med systrarna Eisenman
Receptet på denna goda dillsås har Monica fått från sin svärmor. Den har en ”hemlig” ingrediens som gör den extra god – nämligen spadet från inlagd smörgåsgurka. Den serverar vi till allt möjligt men framförallt är den god till grillad laxsida. Och just grillad laxsida är en favorit på midsommar.
Här har vi tagit inspiration från den klassiska brunchrätten ”Ägg Benedicte” genom att göra en paj med ägg och skinka för att sedan servera hollandaise och sparris till.
Foto: Helen Pe
Rädisor är en av de första vårprimörerna - och är populära att doppa i smör. Här river vi istället ner dem i smöret tillsammans med lite krasse och citronzest.
Potkäs, eller krukost, består av ost och sprit. Traditionellt lagrades den länge och man använde blandade ostrester där man fyllde på med ost och sprit vartefter. Här har vi dock valt att hålla oss till endast Gruyère och lite färskost för att göra den krämigare. Det går även bra att välja en annan smakrik ost.
Foto Lisa Björner
Det är viktigt att använda en termometer när du tillagar lamm så att den blir perfekt rosa!
Foto Helen Pe
Dags att börja planera påskens alla måltider? Vad sägs om t ex ägg i cocotteformarmed spenat, lax, stenbitsrom och hollandaisesås?
OBS! Missta inte ”cocotte” för dess andra betydelse (glädjeflicka) då det i detta fall är en fransk liten portionsform. :)
Finns det verkligen något godare än en alldeles krämig och mojsig potatisgratäng? Vi älskar den klassiska potatisgratängen och trodde inte den kunde bli så mycket godare… Men oj så fel vi hade. Genom att tillsätta en massa magisk Gruyère AOP har den lyfts till en helt ny smaknivå – en potatisgratäng extra allt! Ni måste verkligen testa den! Det bästa är att den passar som tillbehör till i princip allt.
Lamm är ju väldigt populärt på påskbordet så idag bjuder vi på ett recept på bräserad lammstek med rosmarin, vitlök och vitt vinssky samt vitlöksrostad potatis.
Idag bjuder vi på grillade lammracks toppad med en svensk variant av den klassiska italienska peston. Vi har bytt ut basilikan mot typiska svenska örter – dill, persilja och gräslök och parmesan byts ut mot Västerbottensost. Till lammet serverar vi en ljummen färskpotatissallad med sparris och brynt smör. Så himmelskt gott!!
Detta är en enkelt och supergott recept på brytbröd toppat med blandade frön. Lägg gärna degbollarna i ett roligt mönster så du får ett fint brytbröd att servera. Man kan även grädda som separata frallor.
Denna enkla och superläckra cheddarpaj var del av ett skaldjursjobb som vi gjorde för tidningen Allt om mat. Men även om den var tänkt att serveras med skaldjur så passar den förstås när som helst – t ex på påskbuffén eller varför inte som en lättare lunch tillsammans med en fräsch sallad.
Det här kan vara det godaste knäckebrödet ni någonsin smakar. Vi har nämligen karamelliserat lök och mixat ner i degvätskan. Gott va!
Foto Matilda Lindeblad
Dessa recept skrev vi för en mindre bröllopsmiddag. Vi tyckte det passade perfekt med lammracks med pistagecrust, en len och krämig blomkålspuré med smak av vanilj samt grillade sparris med parmesan, brynt smör och citron. Viktigaste ingrediensen är dock kärlek. Man ska alltid laga mat med mycket kärlek…
Recepten är skrivna för 10 personer. Men det går utmärkt att halvera mängden om du ska bjuda ett mindre sällskap.
Under åren har vi nog testat varje variant av gravad lax som existerar – och som inte existerar. Så nu har vi fått gå vidare till att grava andra sorts fiskar – och en helt ny värld har öppnats för oss. Denna citrusgravade torsk med fänkål och pepparrotskräm är helt ljuvlig.
Påsklammet är en tradition här i Sverige – även om det är en relativt ny påsktradition. Den är dock betydligt äldre i många av länderna kring Medelhavet. I dessa varmare länder var lammen färdiga för slakt när påsken inföll medan vi i Sverige och våra nordiska grannländer slaktade lammet på hösten. Det var inte förrän i början av 1900-talet, när man började importera lamm från andra delar av världen, som det hamnade på det svenska påskbordet. Och det har fortsatt vara en viktig del av påskfirandet. Har har vi tillagat lamm-racks med ugnsbakad spetskål med smak av citron.
Börjar ni tröttna på det sedvanliga chips och dip på fredag- och lördagkvällar? Då kan vi rekommendera denna gudomligt goda dip på bl a kronärtkockshjärtan och spenat. Nu under vintern gratinerar vi den och äter den varm – med den är lika god att servera kall!
Ett roligt och gott sätt att göra rösti är att grädda dem i ett våffeljärn. Ännu godare blir det när man sen toppar med smörstekt spenat, prosciutto och ett pocherat ägg med en härlig rinnig äggula. En rätt som passar till alla tillfällen – middag, lunch, brunch eller lite lyxigare frukost.
Det är sällan man äter salladslök som en egen rätt – vilket är synd då den är väldig god. Vilket du kommer upptäcka här – när vi serverar den med ett härligt krämigt pocherat ägg. För övrigt kan vi upplysa om att det heter just ”salladslök” och inte ”vårlök”. På grund av misstolkning av det engelska namnet ”spring onion” händer det att många säger salladslök – men det är som sagt fel (även om vårlök kanske låter trevligare…).
Foto: Helen Pe
En fransk galette kan vara allt från en våffelliknande kaka till en crêpe gjord på bovete eller en paj. Den här galetten på potatis, lök och gruyère med en frasig smördegsbotten kan serveras antingen som ett tillbehör eller som en lättare måltid tillsammans med en fräsch sallad. Tänk på att handtaget på stekpannan måste tåla värme eftersom galetten gräddas i pannan i ugnen. Servera gärna med en fräsch sallad.
Receptet kommer från vår bok Till bords med systrarna Eisenman
För många är matjessill ett måste på midsommarbordet. Så även hos oss. Här serverar vi matjessillen dock lite annorlunda. Vi serverar den nämligen med labneh som en dip, toppad med ägg, brynt smör och picklad rödlök – som man skopar upp med kavringschips. Labneh är yoghurt eller gräddfil som får rinna av till en tjock kräm. Superenkelt att göra och fantastiskt gott!
En läcker och fräsch sillrätt med rabarber och vanilj. Perfekt till midsommar!
Foto Lisa Björner
Löktrav, en av våra vanligaste ogräs, känns igen vid att den doftar lök. I matlagning är den ett bra alternativ till vitlök men förlorar sin smak vid upphettning och torkning – så använd den gärna färsk i t ex kryddsmör, vinaigrette, sallader - eller denna goda röra med vita bönor.
Foto Lisa Björner
Den karamelliserade löken höjer upp denna klassiker till en helt ny nivå av smakupplevelser.
Miso tillför sälta och umami medan wasabi ger laxen ett härligt sting.
Foto: Lisa Björner