back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Grillad laxsida med krämig och söt­syrlig dillsås

  • 6-8 portioner

Receptet på denna goda dillsås har Monica fått från sin svärmor. Den har en ”hemlig” ingrediens som gör den extra god – nämligen spadet från inlagd smörgåsgurka. Den serverar vi till allt möjligt men framförallt är den god till grillad laxsida. Och just grillad laxsida är en favorit på midsommar.

Hur

Grillad laxsida

1.

Pensla laxsidan runtom med olja. Strö över salt och peppar

2.

Lägg laxen med skinnsidan nedåt på grillen och sätt på locket. Grilla över indirekt värme tills innertemperaturen är ca 56° (i ca 30 minuter, men tiden kan variera beroende på hur varm grillen är)

Krämig och sötsyrlig dillsås

1.

Smält smöret i en kastrull. Vispa i vetemjölet

2.

Tillsätt mjölken, lite i taget, under fortsatt vispning. Låt sjuda i ca 3 minuter under omrörning. Låt kallna

3.

Rör ner övriga ingredienser. Smaka av med salt och vitpeppar

Ingredienser

Ingredienser

1 hel laxsida

½ dl rapsolja

salt

citronpeppar

Krämig och sötsyrlig dillsås

1 msk smör

1 msk vetemjöl

2 ½ dl mjölk

1 ½ dl majonnäs

1 dl gräddfil

2 msk spad från smörgåsgurka

2 tsk ättiksprit

rivet skal från ½ citron

1 kruka dill, hackad

ca ½ tsk salt

1 nypa vitpeppar