Pensla laxsidan runtom med olja. Strö över salt och peppar
Receptet på denna goda dillsås har Monica fått från sin svärmor. Den har en ”hemlig” ingrediens som gör den extra god – nämligen spadet från inlagd smörgåsgurka. Den serverar vi till allt möjligt men framförallt är den god till grillad laxsida. Och just grillad laxsida är en favorit på midsommar.
1.
Pensla laxsidan runtom med olja. Strö över salt och peppar
2.
Lägg laxen med skinnsidan nedåt på grillen och sätt på locket. Grilla över indirekt värme tills innertemperaturen är ca 56° (i ca 30 minuter, men tiden kan variera beroende på hur varm grillen är)
1.
Smält smöret i en kastrull. Vispa i vetemjölet
2.
Tillsätt mjölken, lite i taget, under fortsatt vispning. Låt sjuda i ca 3 minuter under omrörning. Låt kallna
3.
Rör ner övriga ingredienser. Smaka av med salt och vitpeppar
1 hel laxsida
½ dl rapsolja
salt
citronpeppar
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 ½ dl mjölk
1 ½ dl majonnäs
1 dl gräddfil
2 msk spad från smörgåsgurka
2 tsk ättiksprit
rivet skal från ½ citron
1 kruka dill, hackad
ca ½ tsk salt
1 nypa vitpeppar