back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Labneh med matjes­sill, brynt smör, ägg, picklad rödlök och kavrings­chips

  • 6 bufféportioner

För många är matjessill ett måste på midsommarbordet. Så även hos oss. Här serverar vi matjessillen dock lite annorlunda. Vi serverar den nämligen med labneh som en dip, toppad med ägg, brynt smör och picklad rödlök – som man skopar upp med kavringschips. Labneh är yoghurt eller gräddfil som får rinna av till en tjock kräm. Superenkelt att göra och fantastiskt gott!

    Hur

    Gör så här

    1.

    För att göra labneh, låt gräddfilen rinna av i ett kaffefilter eller silduk i kylskåpet över natten.

    2.

    Koka upp vitvinsvinäger, socker och vatten till de picklade rödlöken.

    3.

    Skala och skiva rödlöken tunt.

    4.

    Lägg rödlöken i en burk, häll på den varma lagen och låt stå i några timmar.

    5.

    För att göra kavringchipsen, frys brödet.

    6.

    Skiva det sedan så tunt som möjligt, helst på en mandolin.

    7.

    Skär skivorna i trekanter.

    8.

    Värm ugnen till 175 grader.

    9.

    Rosta brödskivorna i ugnen tills de är knapriga, 5 – 10 minuter.

    10.

    Skär matjessillen i mindre bitar.

    11.

    Hacka äggen.

    12.

    Smält smöret i en kastrull och låt koka under omrörning.

    13.

    Använd gärna en termometer och mät temperaturen på smöret.

    14.

    När smöret blir ljusbrunt, har en nötaktig doft och når 155 grader, ta av från värmen och häll av i en annan skål.

    15.

    Bred ut labneh på ett fat och fördela över matjessill, ägg och picklad rödlök.

    16.

    Ringla över brynt smör och garnera med gräslök.

    17.

    Servera med kavringschipsen.

    Ingredienser

    Ingredienser

    6 dl gräddfil

    ca 200 g kavring

    1 burk á 200 g matjessill

    3 ägg

    100 g smör

    hackad gräslök till garnering

    Picklad rödlök

    1 dl vitvinsvinäger

    1 dl strösocker

    1 dl vatten

    1 rödlök

    Påskmat!