Värm ugnen till 225 grader.
Gougères är godast nygräddade men kan göras upp till två timmar i förväg. Smeten kan göras ca 4 timmar i förväg och ska då förvaras lufttätt i kylskåpet.
1.
Värm ugnen till 225 grader.
2.
Klicka ner smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölken och koka upp. Rör snabbt ner mjölet och saltet och blanda kraftigt tills smeten släpper från kanten. Ta kastrullen från värmen. Lägg smeten i en bunke och vispa med elvisp tills den har svalnat något. Vispa i äggen, ett i taget och sedan äggvitan. Tillsätt Gruyèreosten. Vispa i ytterligare någon minut.
3.
Klicka eller spritsa ut smeten till små bollar med cirka 5 cm mellanrum på en plåt täckt med bakplåtspapper. Släta till bollarna något med blöta fingrar. Pensla bollarna med ägg och strö över lite ost.
4.
Sänk värmen till 200 grader. Sätt in plåten mitt i ugnen och grädda i 15 minuter. Servera antingen varma eller kalla.
75 g smör
1 ½ dl mjölk
1 ½ dl vetemjöl
en nypa salt
2 ägg
1 äggvita
ca 50 g Gruyère AOP, finriven
1 vispat ägg till pensling
extra finriven Gruyère AOP