back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Sparris- och Västerbottensost­paj

  • 8-10 bitar

Vi vill gärna hävda att det är den perfekta pajen. Vansinnigt god, busenkel att göra och passar till alla möjliga tillfällen.

Hur

Gör så här

1.

Ta fram en pajform, 25 – 27 cm i diameter

2.

Arbeta ihop smör, vetemjöl och salt för hand eller i en matberedare. Tillsätt några droppar vatten om degen känns för torr

3.

Täck degen med plastfolie och ställ in i kylen i ca 30 minuter

4.

Kavla ut degen och täck en pajform alternativt tumma ut degen i en pajform. Ställ in formen i kylen i ytterligare 15 minuter

5.

Under tiden värm ugnen till 200 grader

6.

Nagga botten med en gaffel och grädda pajskalet i ugnen i ca 10 minuter

7.

Under tiden, vispa äggen och blanda i mjölk, grädde och salt

8.

Skär sparrisen i tunna skivor, spar topparna till garnering

9.

Blanda ner sparrisen i fyllningen tillsammans med osten

10.

Häll upp blandningen i pajskalet. Garnera med sparristopparna

11.

Grädda mitt i ugnen i 30 – 40 minuter

12.

Servera varm eller kall – gärna med en krispig sallad

Ingredienser

Pajdeg

125 g smör

3 dl vetemjöl

lite iskallt vatten

¼ tsk salt

Fyllning

4 ägg

3 dl mjölk

1 dl vispgrädde

1 nypa salt

1 knippe sparris

300 g Västerbottensost eller annan vällagrad ost som t ex prästost

Påskmat!