Ta fram en pajform, 25 – 27 cm i diameter
Vi vill gärna hävda att det är den perfekta pajen. Vansinnigt god, busenkel att göra och passar till alla möjliga tillfällen.
1.
Ta fram en pajform, 25 – 27 cm i diameter
2.
Arbeta ihop smör, vetemjöl och salt för hand eller i en matberedare. Tillsätt några droppar vatten om degen känns för torr
3.
Täck degen med plastfolie och ställ in i kylen i ca 30 minuter
4.
Kavla ut degen och täck en pajform alternativt tumma ut degen i en pajform. Ställ in formen i kylen i ytterligare 15 minuter
5.
Under tiden värm ugnen till 200 grader
6.
Nagga botten med en gaffel och grädda pajskalet i ugnen i ca 10 minuter
7.
Under tiden, vispa äggen och blanda i mjölk, grädde och salt
8.
Skär sparrisen i tunna skivor, spar topparna till garnering
9.
Blanda ner sparrisen i fyllningen tillsammans med osten
10.
Häll upp blandningen i pajskalet. Garnera med sparristopparna
11.
Grädda mitt i ugnen i 30 – 40 minuter
12.
Servera varm eller kall – gärna med en krispig sallad
125 g smör
3 dl vetemjöl
lite iskallt vatten
¼ tsk salt
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 nypa salt
1 knippe sparris
300 g Västerbottensost eller annan vällagrad ost som t ex prästost