back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Strata med Gruyère, sötpotatis och grönkål

  • 4-6 portioner

Strata är en sorts italiensk omelett som tillagas med bröd – gärna gårdagens. Det är en perfekt ”tager vad man haver” rätt.

I detta fall har vi smaksatt vår strata med favoritosten Le Gruyère AOP och även lagt till lite sötpotatis och grönkål. En superenkel och fantastiskt god rätt som passar att bjuda på till en skön helgbrunch, lunch eller som en enkel vardagsmiddag! Servera gärna tillsammans med ett gott bröd och en fräsch sallad. 

Hur

Gör så här

1.

Värm ugnen till 200 grader.

2.

Tärna brödet. Skala och tärna sötpotatis. Skala rödlöken och skär i klyftor. Lägg sötpotatis och rödlök i en långpanna. Ringla över lite olja och rör om. Rosta i ugnen i ca 20 minuter. Rör om efter halva tiden.

3.

Sänk ugnens temperatur till 175 grader

4.

Riv bort den grova mittstjälken på grönkålen och hacka bladen. Fräs vitlök och grönkål i lite olja i en gjutjärnspanna i några minuter

5.

Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar i en skål. Blanda ner bröd, sötpotatis, rödlök och ost. Häll blandningen i stekpannan

6.

Grädda stratan i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Lägg på lite folie om den börjar få för mycket färg. Servera varm eller ljummen

Ingredienser

Ingredienser

75 g dagsgammalt surdegsbröd

300 g sötpotatis

1 liten rödlök

1 - 2 msk olivolja

50 g grönkål

1 vitlöksklyfta

4 ägg

1 dl vispgrädde

1 dl mjölk

3/4 tsk salt

1 krm malen svartpeppar

100 g Le Gruyère AOP