Fisken bör frysas innan den gravas för att ta död på eventuella parasiter.
Under åren har vi nog testat varje variant av gravad lax som existerar – och som inte existerar. Så nu har vi fått gå vidare till att grava andra sorts fiskar – och en helt ny värld har öppnats för oss. Denna citrusgravade torsk med fänkål och pepparrotskräm är helt ljuvlig.
1.
Fisken bör frysas innan den gravas för att ta död på eventuella parasiter.
2.
Torka av filéerna med hushållspapper och putsa dem sedan.
3.
Lägg fisken i en form. Häll över citrussaften.
4.
Blanda socker, salt, vitpeppar och citruskal. Gnid in salt- och sockerblandningen på fisken. Fördela dillen uppå.
5.
Lägg fisken (och eventuell saft och salt-och sockerblandning som blir kvar i formen) i en liten plastpåse och knyt ihop. Lägg påsen på ett fat och ställ i kylen för att gravas i ett dygn.
6.
Vänd på påsen 4 – 5 gånger under tiden.
7.
Rör ihop ingredienserna till pepparotskrämen.
1.
Skär fänkålen i så tunna skivor som möjligt, gärna med en mandolin.
2.
Ta ut fisken från kylskåpet. Torka eventuellt lite rent.
3.
Skär sedan fisken på snedden i tunna skivor.
4.
Varva torsken och fänkålen på assietter eller på ett serveringsfat.
5.
Spritsa pepparrotskrämen direkt på tallrikarna eller servera i en skål bredvid.
6.
Garnera med kryddgrönt och citrusskal.
500 g torskfilé (tinad)
saft och skal från ½ apelsin
saft och skal från ½ citron
saft och skal från 1 lime
2 msk strösocker
2 msk jodfritt salt
1 tsk grovkrossade vitpepparkorn
½ dl finhackad dill
½ fänkål
kryddgrönt och rivet citrusskal till garnering
1 ½ dl créme fraiche
½ dl majonnäs
2-3 tsk riven färsk pepparrot
salt och peppar