back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Lammracks med pistage­crust

  • 10 portioner

Dessa recept skrev vi för en mindre bröllopsmiddag. Vi tyckte det passade perfekt med lammracks med pistagecrust, en len och krämig blomkålspuré med smak av vanilj samt grillade sparris med parmesan, brynt smör och citron. Viktigaste ingrediensen är dock kärlek. Man ska alltid laga mat med mycket kärlek…

Recepten är skrivna för 10 personer. Men det går utmärkt att halvera mängden om du ska bjuda ett mindre sällskap.

Hur

Lammracks

1.

Låt köttet ligga framme ca 1 timme innan det ska tillagas så att det hinner bli rumstempererat.

2.

Sätt på ugnen på 150 grader.

3.

Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft. Skala vitlöksklyftorna.

4.

Mixa citronskal, -saft, vitlök, nötter, basilika, brödsmulor och parmesan. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

5.

Krydda köttet med 2 tsk salt och 2 krm peppar.

6.

Smält smör och olja i en stekpanna. Bryn köttet runt om så att det får färg. Lägg det i en ugnssäker form. Använd en termometer så att köttet blir perfekt rosa.

7.

Pensla senap på köttet och klappa in nötblandningen.

8.

Tillaga köttet mitt i ugnen tills innertemperaturen är 58–60°, beräkna ca 40 min. Ta ut och låt köttet vila ca 10 min. Skär upp i kotletter och lägg dem på fat.

Blomkålspuré

1.

Bryt blomkålen i mindre bitar. Skär vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en gryta, lägg även ner stången. Lägg blomkålen i grytan och häll över mjölken.

2.

Koka upp blomkålen under lock. Låt sjuda ca 15 min, tills blomkålen är mjuk. Rör om då och då.

3.

Sila bort mjölken men spara den. Plocka bort vaniljstången. Lägg smöret i grytan och mixa blomkålen slät. Tillsätt eventuellt mer mjölk beroende på vilken konsistens du vill ha. Krydda med salt och peppar.

Grillad sparris med parmesan, brynt smör och citron

1.

Skär av nedersta delen på sparrisen. Pensla sparrisen med olja.

2.

Smält smöret i en kastrull. Låt stå och puttra under omrörning tills bottensatsen börjar bli gyllenbrun och har en nötaktig doft. Häll smöret inklusive bottensatsen i en bunke.

3.

Grilla sparrisen runt om 2–3 min, den ska fortfarande ha tuggmotstånd.

4.

Lägg sparrisen på ett fat och ringla över det brynta smöret

5.

Hyvla parmesanen ovanpå. Skölj citronen noga i ljummet vatten

6.

Riv skalet och strö det samt flingsalt och peppar över sparrisen.

Ingredienser

Lammracks

2 kg lammrack

1 citron

2 vitlöksklyftor

200 g pistagenötter

1 kruka basilika

1 dl brödsmulor

1 dl parmesan

0.5 tsk + 2 tsk salt

1 krm + 2 krm svartpeppar

25 g smör

3 msk olivolja

0.75 dl dijonsenap

Blomkålspuré

1.5 kg blomkål

1 vaniljstång

7.5 dl mjölk

100 g smör

1.5 tsk salt

Grillad sparris med parmesan, brynt smör och citron

750 g grön sparris

0.5 dl olivolja

150 g smör

100 g parmesan

1 citron

2 tsk flingsalt

2 krm svartpeppar

Påskmat!