Arbeta ihop smör, vetemjöl, salt och vatten för hand eller i en matberedare. Överarbeta inte degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Ställ in i kylen i ca 30 minuter.
Denna enkla och superläckra cheddarpaj var del av ett skaldjursjobb som vi gjorde för tidningen Allt om mat. Men även om den var tänkt att serveras med skaldjur så passar den förstås när som helst – t ex på påskbuffén eller varför inte som en lättare lunch tillsammans med en fräsch sallad.
1.
Arbeta ihop smör, vetemjöl, salt och vatten för hand eller i en matberedare. Överarbeta inte degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Ställ in i kylen i ca 30 minuter.
2.
Värm ugnen till 200 grader. Nagga botten på pajen med en gaffel och grädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.
3.
Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Tillsätt resten av ingredienserna till fyllningen och häll upp i pajskalet. Grädda i 20 – 25 minuter.
4.
Servera varm eller kall. Garnera med färska örter och/eller skott innan servering.
125 g smör
3 dl vetemjöl
¼ tsk salt
1 msk iskallt vatten
3 ägg
2 dl vispgrädde
1/2 dl mjölk
300 g cheddarost
1/2 tsk salt
1 nypa svartpeppar
färska örter och skott till garnering