Här har vi samlat våra godaste desserter till nyårsafton!
Här har vi samlat våra godaste desserter till nyårsafton!
En barnsligt god ”extra allt” dessert som uppskattas även av vuxna. Perfekt på nyårsafton!
Idag bjuder vi på en syrlig, fräsch och riktig god sorbet. Den italienska marängen i sorbeten gör den mjuk och krämig. Bara hälften av marängsmeten kommer att gå åt (det är svårare att göra en liten sats än en stor), så vi använder det som blir över till att göra marängflarn som vi sedan smular sönder. Smulorna strör vi över sorbeten när den serveras.
Många av er har kanske provat den superenkla glassen där man använder endast kondenserad mjölk och vispgrädde – och inte behöver en glassmaskin för att göra. Här kommer en variant på den där vi istället använder dulce de leche som är kondenserad mjölk som kokas ner till en tjock kolakräm. För att balansera sötman lite grann så tillsätter vi färskost för lite syrlighet.
En superenkel glass gjord med endast två ingredienser och utan glassmaskin.
Det är nästan omöjligt att tro då konsistensen är helt perfekt. Det enda man behöver göra är att blanda vispad grädde med kondenserad mjölk, hälla upp i en form, tjoffa in i frysen och sen vänta. Vill man så kan man smaksätta den på oändliga många vis. Vi har numera minst tre olika varianter i frysen – då glass äts i stora lass nu under sommaren.
Här bjuder vi på en fryst variant av den italienska desserten Tiramisu. Vi har använt mandellikören Amaretto men det går även bra med t ex Cognac, Eau de vie eller annan likör.
Här får ni världens godaste och enklaste paj med choklad, dulce de leche och flingsalt. Vi vet, det låter galet eftersom den är redan så mäktig, men vi rekommenderar varmt att ni serverar pajen med lite vispad grädde.
Idag fyller jag år. Det firar jag med att bjuda er på receptet på denna maffiga chokladtårta med hallonfrosting och vitchokladglasyr.
Den här tårtan görs med 3 tårtbottnar. Det är enklast att baka varje botten var för sig.
Receptet har vi ursprungligen skrivit för tidningen Hembakat.
Desto mörkare och kallare det blir desto mer sugen blir vi på sött och gött. Och vad passar då om inte denna dekadenta chokladganachepaj med karamelliserad popcorn.
Pannkakstårta är ju populärt – men varför inte göra en våffeltårta istället. Mycket enklare och godare om vi får säga det själva! Tänk dock på att den bör göras strax innan den serveras. Här toppar vi med blåbär, björnbär och fikon men tveka inte att byta ut mot dina favorit-bär/frukter istället.
Det bästa med pavlova – förutom att den är så god såklart – är att man kan man förbereda marängbottnarna någon dag i förväg. Pavlova kan antigen göras som ett stort botten eller som vi har gjort här – som små ljuvliga mini-pavlovas! Granitan kan också förberedas flera dagar i förväg, så man behvöver bara montera ihop desserten strax innan servering!
Vi gör denna härliga ”retro-dessert” med citron – men lyckas du hitta (eller göra själv) någon annan citrussorbet så använd gärna den smaken. Byt då ut de kanderade skalen och de rivna skalen i sorbeten till den citrusfrukten. Tänk på att sufflén måste göras ”à la minute”, dvs precis när den ska serveras.
Foto Helen Pe
En imponerande vacker dessert att servera till årets sista middag. Det fina med den är att, om vill du hålla det riktigt enkelt men ändå imponera, kan du köpa färdiga maränger och glass. Då behöver du bara göra hallon-pärlorna.
Foto: Helen Pe
Semifreddo är en italiensk dessert som betyder ”halvfryst” och är en sorts fryst parfait. Perfekt om du vill ha en glassliknande dessert utan att behöva använda glassmaskin. Här har vi toppat den med ganache (chokladkräm) och karamelliserade nötter. En riktig god och dekadent dessert!
En vacker paj med söt och len italiensk maräng som bryter av perfekt mot den syrliga och krämiga citronfyllningen.
Dagens recept är denna ljuvliga Chocolate Chip Cookie i gjutjärnspanna. Tycker du inte denna kaka är dekadent nog kan du alltid servera den med en kula vaniljglass och lite choklad- OCH kolasås.
Lyckan för den som blir bjuden på denna paj, när de för ner skeden i pajen och skopar upp ljuvligt god fikon med dulce de leche och valnötter.
Ris au lait är en fransk rispudding som jag fullkomligen älskar. Åt det typ varje dag när jag var student i Paris på 90-talet. Men då var det den billiga färdigköpta varianten. När jag senare i livet besökte Paris så var jag på en restaurang där de serverade rispuddingen med en stor träslev ur en rustik keramikskål tillsammans med en gudomlig kolakräm. Något som jag redan tyckte var världens godaste – blev nu ännu godare. Här har jag försökt återskapa denna ljuvliga dessert. Det går fö alldeles utmärkt att, istället för att göra kolakräm, använda dulce de leche – köpt eller hemgjord.