Hallonglass: Vispa grädden tills den får mjuka toppar. Rör ner den kondenserade mjölken. Häll upp krämen i en form. Smula de frysta hallonen och rör ner i krämen så de blandas lätt.
En imponerande vacker dessert att servera till årets sista middag. Det fina med den är att, om vill du hålla det riktigt enkelt men ändå imponera, kan du köpa färdiga maränger och glass. Då behöver du bara göra hallon-pärlorna.
Foto: Helen Pe
1.
Hallonglass: Vispa grädden tills den får mjuka toppar. Rör ner den kondenserade mjölken. Häll upp krämen i en form. Smula de frysta hallonen och rör ner i krämen så de blandas lätt.
2.
Ställ i frysen tills glassen är genomfryst, i minst 5 timmar. Om glassen har fryst riktigt hårt, ta ut den ca 15 min innan servering.
3.
Mini-maränger: Värm ugnen till 100 grader, varmluft (125 grader i vanlig ugn).
4.
Vispa äggvitan skummig i en ren bunke tillsammans med en skvätt citronsaft på medelhastighet i några minuter. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning. Fortsätt att vispa till ett hårt skum. Sikta ner florsockret tillsammans med vaniljsockret och vänd försiktigt ner det i marängen.
5.
Fyll en spritspåse (gärna med en liten stjärnformad tyll) med marängsmet och spritsa ut minimaränger på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Grädda i 15 – 20 minuter beroende på marängernas storlek – de ska inte få färg. Låt svalna.
6.
Hallonpärlor: Häll oljan i ett högt glas eller behållare, och ställ in i frysen. Låt stå i flera timmar så den blir riktigt kall.
7.
Blanda gelatinpulver och vatten i en skål. Låt stå och svälla i några minuter. Värm upp saften och häll över gelatinet. Rör om tills gelatinet har lösts upp. Ta fram glaset med oljan ur frysen och ställ i en skål fylld med is och lite vatten.
8.
Fyll en pipett eller en sprutflaska med saften och tryck ut små droppar ner i oljan. De kommer formas till små pärlor och sakta sjunka till bottnen. Lyft upp pärlorna med jämna mellanrum och skölj av dem i en sil under kallt vatten. Lägg åt sidan. Man måste jobba relativt snabbt så att inte saften börjar stelna innan man har hunnit göra klart alla pärlor.
9.
Fördela kaksmulorna i små högar på 4 tallrikar. Placera en kula hallonglass uppå smulorna och lägg hallon, maränger, hallonpärlor och torkade hallonsmulor snyggt runtom. Garnera med färsk mynta och/eller citronmeliss. Servera direkt.
10.
11.
Tips! Receptet för mini-maränger och hallonglassen blir mer än vad som behövs till desserten.
1 dl kaksmulor
2 msk smulade frystorkade hallon
ca 40 färska hallon
färsk mynta och/eller citronmeliss till garnering
Hallonglass
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk à 397 g
250 g frysta hallon
Mini-maränger
1 stor äggvita
en skvätt färskpressad citron
2 msk strösocker
2 msk florsocker
1 krm vaniljsocker
Hallonpärlor
1 dl outspädd hallonsaft
4 tsk gelatinpulver + 4 msk vatten
ca 5 dl rapsolja eller matolja