back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Choklad­tårta med hallon­frosting och vitchoklad­glasyr

  • ca 16 bitar

Idag fyller jag år. Det firar jag med att bjuda er på receptet på denna maffiga chokladtårta med hallonfrosting och vitchokladglasyr.

Den här tårtan görs med 3 tårtbottnar. Det är enklast att baka varje botten var för sig.

Receptet har vi ursprungligen skrivit för tidningen Hembakat.


Hur

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en springform, 21 – 22 cm i diameter. (Ett tips är att klippa ut en rundel bakplåtspapper i samma storlek som formen och lägga i botten.)

2.

Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt vatten, rapsolja och ättiksprit och blanda till en slät smet. Häll smeten i formen.

3.

Grädda kakan mitt i ugnen i 25 – 30 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.

4.

Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på ett galler för att kallna helt.

5.

Baka 2 tårtbottnar till.

6.

Koka upp hallon och strösocker i en kastrull. Låt sjuda i några minuter och mosa lite lätt. Låt svalna helt. Pressa lite av purén genom en finmaskig sil så att det blir ca 2 msk puré utan kärnor (som ska blandas i frostingen).

7.

Vispa cream cheese, smör, vaniljsocker och hallonpuré till en slät kräm. Tillsätt nästan allt florsocker. Vispa på medelhastighet tills allt florsocker är inblandat i krämen. Öka sedan hastigheten och vispa till en fluffig men fast frosting, i 3 – 5 minuter. Tillsätt eventuellt mer florsocker om frostingen är för lös. Den kan även med fördel ställas en stund i kylen för att stelna ytterligare lite. Rör om då och då.

8.

Bred hälften av hallonpurén på ena tårtbotten. Spritsa ut 1/3 av frostingen. Lägg på den andra tårtbotten. Gör likadant med puré och frosting som på den första tårtbotten. Lägg slutligen på den tredje tårtbotten och bred på resten av hallonfrostingen på toppen av tårtan. För ett slarvigt-fint utseende dra lite frosting runtom kakan – utan att den täcker helt. Detta kallas för ”naked cake” på engelska.

9.

Ställ kakan kallt i minst 1 timme innan du häller på glasyren.

10.

Finhacka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Koka upp grädden och häll över vitchokladen. Låt chokladen smälta i 15 – 20 sekunder, rör sedan ihop till en slät glasyr. Börja med att försiktigt hälla varje enskild ”rinn” på kanten av kakan. Bred sedan glasyr över toppen av kakan.

11.

Garnera med obesprutade färska blommor.

Ingredienser

Tårtbotten (1 botten)

3 1/2 dl vetemjöl

2 1/2 dl strösocker

3/4 dl kakao

1 tsk vaniljsocker

1/2 tsk bikarbonat

1/2 tsk salt

2 1/2 dl vatten

1/2 dl rapsolja

2 tsk ättiksprit

Hallonfrosting

250 g frysta hallon

2 msk strösocker

300 g Philadelphia cream cheese

150 g smör, rumsvarmt

1 tsk vaniljsocker

9 – 10 dl florsocker

Vitchokladglasyr

1 ¼ dl vispgrädde

225 g vitchoklad

Desserter!