back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Citronsorbet med maräng­smulor

  • 4-6 portioner

Idag bjuder vi på en syrlig, fräsch och riktig god sorbet. Den italienska marängen i sorbeten gör den mjuk och krämig. Bara hälften av marängsmeten kommer att gå åt (det är svårare att göra en liten sats än en stor), så vi använder det som blir över till att göra marängflarn som vi sedan smular sönder. Smulorna strör vi över sorbeten när den serveras.

Hur

Gör så här

1.

Koka sakta och under omrörning upp socker och 2 dl vatten till sockerlagen tills sockret har lösts upp. Låt svalna.

2.

Blanda citrussaft och sockerlag. Tillsätt det kalla vattnet. Häll upp i en behållare och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut under 3 – 4 timmar.

3.

När sorbeten nästan är klar, gör iordning marängen.

4.

Koka 1/2 dl socker och vatten utan att röra om tills sockerlagen har en temperatur på 130 grader. Vispa äggvitan styv i en ren bunke under tiden. När sockerlagen har rätt temperatur, vispa ner den i äggvitan under fortsatt vispning tills marängen har svalnat.

5.

Kör sorbeten snabbt i en matberedare. Rör ner halva satsen maräng. Ställ tillbaka sorbeten i frysen tills den får en fin konsistens.

6.

Gör du sorbeten i förväg, tar du ut den helt frysta sorbeten ca 30 minuter innan den ska serveras.

7.

Värm ugnen till 75 grader. Bred ut resten av marängen på ett bakplåtspapper på en bakplåt. Ställ in i nedre delen av ugnen i ca 1 timme eller tills den är helt torr. Låt svalna. Smula sönder.

Ingredienser

Ingredienser

2 dl strösocker

2 dl vatten + 1 dl kallt vatten

2 dl färskpressad och silad citrussaft (3 – 5 citroner beroende på storlek)

Italiensk maräng

½ dl + 1 msk strösocker

1 äggvita

4 tsk vatten

Desserter!