Häll riset i en tjockbottnad kastrull.
Ris au lait är en fransk rispudding som jag fullkomligen älskar. Åt det typ varje dag när jag var student i Paris på 90-talet. Men då var det den billiga färdigköpta varianten. När jag senare i livet besökte Paris så var jag på en restaurang där de serverade rispuddingen med en stor träslev ur en rustik keramikskål tillsammans med en gudomlig kolakräm. Något som jag redan tyckte var världens godaste – blev nu ännu godare. Här har jag försökt återskapa denna ljuvliga dessert. Det går fö alldeles utmärkt att, istället för att göra kolakräm, använda dulce de leche – köpt eller hemgjord.
1.
Häll riset i en tjockbottnad kastrull.
2.
Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ner fröna i kastrullen och lägg ner själva stången också.
3.
Tillsätt mjölk, grädde och socker. Koka upp och låt sjuda försiktigt på låg värme i cirka 40 minuter. Rör om då och då.
4.
Ta upp vaniljstången. Rör ner äggulor och smör och rör om i cirka 2 minuter. Ta bort från värmen och låt svalna.
5.
Värm sockret på medelhög värme i en stekpanna till en gyllenbrun sockerlag. Tillsätt smöret och sedan grädden lite i taget. Rör ihop till en slät kräm. Låt svalna något.
6.
Servera rispuddingen med kolakrämen.
1.
Prova att smaksätta rispuddingen med t ex kanel, kardemumma eller rivet citrusskal och servera med säsongen frukt eller bär i stället för kolakrämen.
1 3⁄4 dl grötris
1 vaniljstång
7 1⁄2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
2 äggulor
1 msk smör
1 dl strösocker
25 g smör
1 dl vispgrädde