back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Krämig citronpaj med maräng

  • 8-12 bitar

En vacker paj med söt och len italiensk maräng som bryter av perfekt mot den syrliga och krämiga citronfyllningen.

Hur

Gör så här

1.

Värm ugnen till 225 grader.

2.

Gör pajdegen genom att arbeta snabbt ihop vetemjöl, smör, socker och vatten för hand eller i matberedare. Överarbeta inte degen.

3.

Kavla ut eller tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten. Nagga bottnen och ställ in formen i kylen i ca 30 minuter.

4.

Grädda i ca 15 minuter eller tills degen får fin färg.

5.

Vispa ihop äggulorna i en skål.

6.

I en kastrull, vispa ihop vatten, socker, majsstärkelse, citronsaft och citronskal. Värm under omrörning tills den tjocknar. Stäng av värmen.

7.

Vispa ner några matskedar citronkräm i äggulorna.

8.

Vispa sedan äggulorna ner i citronkrämen i kastrullen och värm upp igen under omrörning tills första bubblorna visar sig.

9.

Tag bort från värmen, vispa i smöret och häll krämen ner i pajformen.

10.

Låt svalna och kyl sedan i några timmar. Obs – täck ej med folie då det kan fastna i krämen.

11.

För att göra marängen, koka upp vatten och socker till 121 grader.

12.

Under tiden, vispa äggvitorna till ett hårt skum.

13.

När sockerlagen är rätt temperatur häll ner den i en tunn stråle i äggvitorna under fortsatt vispning.

14.

Vispa tills marängen är kall.

15.

Fyll en spritspåse med marängen.

16.

Spritsa ut marängen vackert på pajen.

Tips!

1.

Ifall inte all maräng går åt – spritsa ut på ett bakplåtspapper och grädda i 125 grader tills marängerna har torkat

Ingredienser

Pajdeg

3 dl vetemjöl

125 g smör

2 msk strösocker

2 - 3 msk iskallt vatten

Citronkräm

5 äggulor

3 dl vatten

2 ½ dl strösocker

½ dl majsstärkelse

1 ½ dl färskpressad citron

1 msk finrivet citronskal

25 g smör

Maräng

2 äggvitor

1 ½ dl strösocker

2 msk vatten

Desserter!