Värm ugnen till 225 grader.
1.
Värm ugnen till 225 grader.
2.
Gör pajdegen genom att arbeta snabbt ihop vetemjöl, smör, socker och vatten för hand eller i matberedare. Överarbeta inte degen.
3.
Kavla ut eller tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten. Nagga bottnen och ställ in formen i kylen i ca 30 minuter.
4.
Grädda i ca 15 minuter eller tills degen får fin färg.
5.
Vispa ihop äggulorna i en skål.
6.
I en kastrull, vispa ihop vatten, socker, majsstärkelse, citronsaft och citronskal. Värm under omrörning tills den tjocknar. Stäng av värmen.
7.
Vispa ner några matskedar citronkräm i äggulorna.
8.
Vispa sedan äggulorna ner i citronkrämen i kastrullen och värm upp igen under omrörning tills första bubblorna visar sig.
9.
Tag bort från värmen, vispa i smöret och häll krämen ner i pajformen.
10.
Låt svalna och kyl sedan i några timmar. Obs – täck ej med folie då det kan fastna i krämen.
11.
För att göra marängen, koka upp vatten och socker till 121 grader.
12.
Under tiden, vispa äggvitorna till ett hårt skum.
13.
När sockerlagen är rätt temperatur häll ner den i en tunn stråle i äggvitorna under fortsatt vispning.
14.
Vispa tills marängen är kall.
15.
Fyll en spritspåse med marängen.
16.
Spritsa ut marängen vackert på pajen.
1.
Ifall inte all maräng går åt – spritsa ut på ett bakplåtspapper och grädda i 125 grader tills marängerna har torkat
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk strösocker
2 - 3 msk iskallt vatten
5 äggulor
3 dl vatten
2 ½ dl strösocker
½ dl majsstärkelse
1 ½ dl färskpressad citron
1 msk finrivet citronskal
25 g smör
2 äggvitor
1 ½ dl strösocker
2 msk vatten