back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Ganachepaj med karamelliserad popcorn

  • 10-12 bitar

Desto mörkare och kallare det blir desto mer sugen blir vi på sött och gött. Och vad passar då om inte denna dekadenta chokladganachepaj med karamelliserad popcorn.

Hur

Gör så här

1.

Värm ugnen till 175 grader.

2.

Mixa digestivekexen i matberedare till fina smulor. Tillsätt smöret och kör tills allt blandas. Tryck ut blandningen i botten och upp på kanten i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i ugnen i cirka 15 minuter.

3.

Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Vänta i någon minut och rör sedan om tills all choklad har smält. Fyll formen med chokladkrämen och låt stå i kylen i 2–3 timmar eller tills krämen har stelnat.

4.

Sänk ugnsvärmen till 125 grader. Smörj en långpanna. Strö ut de färdigpoppade popcornen i pannan och salta om du har poppat dem själv. Ställ åt sidan.

5.

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme. Tillsätt farinsocker, sirap, vatten och salt. Höj värmen lite och rör om med en träsked tills sockret har smält och du har en klar sockerlag. Låt koka utan omrörning tills temperaturen är 160 grader (använd en digital termometer). Gör ett karamellprov – ta lite sockerlag med en sked och doppa i iskallt vatten. När lagen är färdig ska den bli helt stel och går att bryta. Ta kastrullen från värmen och rör i bikarbonat och vaniljsocker. Häll den heta lagen över popcornen i långpannan och rör om försiktigt med två träslevar. Låt stå i ugnen i cirka 1 timme. Rör om med jämna mellanrum. Låt popcornen svalna på bakplåtspapper.

6.

Toppa pajen med karamelliserade popcorn och servera med vaniljglass.

Ingredienser

Pajbotten

14 digestivekex

75 g smält smör

Fyllning

400 g mörk choklad av god kvalitet (60–70 % kakaohalt)

5 dl vispgrädde

Karamelliserade popcorn

3 liter poppade popcorn (ca 1 1/2 dl majskorn)

100 g smör

2 1/2 dl farinsocker

1/2 dl ljus sirap

2 msk vatten

1 tsk salt

1/2 tsk bikarbonat

1 msk vaniljsocker

Till servering

Vaniljglass

Desserter!