Ställ en skål, ca 1 ½ liter, upp och ner på tårtbottnet. Skär ut runtom så att du får en rundel lika stor som formen. Täck med plastfolie och lägg åt sidan. Kläd insidan av skålen med plastfolie.
Här bjuder vi på en fryst variant av den italienska desserten Tiramisu. Vi har använt mandellikören Amaretto men det går även bra med t ex Cognac, Eau de vie eller annan likör.
1.
Ställ en skål, ca 1 ½ liter, upp och ner på tårtbottnet. Skär ut runtom så att du får en rundel lika stor som formen. Täck med plastfolie och lägg åt sidan. Kläd insidan av skålen med plastfolie.
2.
Blanda äggulor med strösocker och vaniljsocker. Vispa ljust och poröst. Rör ned mascarponeosten. Vispa grädden och vänd ner i krämen. Häll upp 1/3 av krämen i en skål, och 2/3 av krämen i annan skål. Tillsätt kaffe i den med 1/3 och likören i den med 2/3.
3.
Vispa 1 äggvita till hårt skum i en ren skål. Vänd försiktigt ner i kaffekrämen. Häll kaffekrämen i skålen med plastfolie och ställ in i frysen. Ställ den andra skålen med likörkrämen i kylskåpet.
4.
När krämen i frysen har börjat stelna, efter ca 1 timme, lägg på ett lager kex. Vispa de resterande 2 äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner i likörkrämen. Häll ner i formen och ställ tillbaks i frysen. Låt stelna helt, i ca 3 timmar.
5.
När det är dags att servera, värm ugnen till 250 grader. Gör marängen genom att vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget och vispa till en fast maräng.
6.
Lägg tårtbottnet på en plåt täckt med bakplåtspapper. Ta ut formen från frysen och ställ den upp och ner på tårtbottnet. Lyft bort formen och ta bort plastfoliet. Bred eller spritsa ut marängen över hela den frysta tiramisun. Det är viktigt att den täcker helt! Sätt plåten i mitten av ugnen och låt marängen få lite färg, 3-5 minuter. Lyft försiktigt över glace au fouren med hjälp av två stekspadar till ett tårtfat. Servera omedelbart.
1.
Den frysta tiramisun går att göra flera dagar i förväg – för att sen täckas med maräng strax innan servering.
4 äggulor
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mascarponeost
2 dl vispgrädde
½ dl kallt kaffe
1/2 dl Amarettolikör
3 äggvitor
1 färdigköpt chokladtårtbotten
8-10 savioaridkex
3 äggvitor
1 ½ dl strösocker