Vispa grädden tills den får mjuka toppar.
En superenkel glass gjord med endast två ingredienser och utan glassmaskin.
Det är nästan omöjligt att tro då konsistensen är helt perfekt. Det enda man behöver göra är att blanda vispad grädde med kondenserad mjölk, hälla upp i en form, tjoffa in i frysen och sen vänta. Vill man så kan man smaksätta den på oändliga många vis. Vi har numera minst tre olika varianter i frysen – då glass äts i stora lass nu under sommaren.
1.
Vispa grädden tills den får mjuka toppar.
2.
Rör ner kondenserad mjölk.
3.
Blanda eventuellt i önskad smaksättning och häll upp i en form.
4.
Ställ i frysen tills krämen är genomfryst.
5 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk*
Vaniljsocker (1 tsk)
Frukt och bär – puréad eller i bitar
Oboy, kakao eller smält eller riven choklad
Krossade karameller – t ex Werthers eller Turkisk peppar
Lemon curd (gärna med sura krossade karameller också)
Kardemumma, Kanel, Ingefära
Kolasås eller dulce de leche (ripplad)
Likör, t ex Baileys, Cognac, Rom eller Amaretto
Nötter
Torkad frukt, russin marinerad i rom
Macha grönt te
Mintchoklad
Krossade kakor eller t ex hackad Snickers eller Dajm
Angående kondenserad mjölk så finns det tydligen två varianter – sötad och osötad kondenserad mjölk. Egentligen är osötad kondenserad mjölk det som kallas ”Evaporated milk” på engelska men man har väl haft svårt att hitta ett bra namn på svenska och kallar det då ”osötad kondenserad mjölk”. Tidigare har vi alltid bara skrivit ”kondenserad mjölk” och då menat sötad men vi har förstått nu att vi måste tydliggöra genom att skriva ”sötad”. Sen måste man också se till att man inte köper den karamelliserade varianten som är dulce de leche, dvs sötad kondenserad mjölk som är nedkokt till en kolakräm