back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Enkel och snabb glass på endast 2 ingredienser

  • ca 6 portioner

En superenkel glass gjord med endast två ingredienser och utan glassmaskin.

Det är nästan omöjligt att tro då konsistensen är helt perfekt. Det enda man behöver göra är att blanda vispad grädde med kondenserad mjölk, hälla upp i en form, tjoffa in i frysen och sen vänta. Vill man så kan man smaksätta den på oändliga många vis. Vi har numera minst tre olika varianter i frysen – då glass äts i stora lass nu under sommaren. 

Hur

Gör så här

1.

Vispa grädden tills den får mjuka toppar.

2.

Rör ner kondenserad mjölk.

3.

Blanda eventuellt i önskad smaksättning och häll upp i en form.

4.

Ställ i frysen tills krämen är genomfryst.

Ingredienser

Ingredienser

5 dl vispgrädde

1 burk sötad kondenserad mjölk*

Smaksättningar

Vaniljsocker (1 tsk)

Frukt och bär – puréad eller i bitar

Oboy, kakao eller smält eller riven choklad

Krossade karameller – t ex Werthers eller Turkisk peppar

Lemon curd (gärna med sura krossade karameller också)

Kardemumma, Kanel, Ingefära

Kolasås eller dulce de leche (ripplad)

Likör, t ex Baileys, Cognac, Rom eller Amaretto

Nötter

Torkad frukt, russin marinerad i rom

Macha grönt te

Mintchoklad

Krossade kakor eller t ex hackad Snickers eller Dajm

Kondenserad mjölk

Angående kondenserad mjölk så finns det tydligen två varianter – sötad och osötad kondenserad mjölk. Egentligen är osötad kondenserad mjölk det som kallas ”Evaporated milk” på engelska men man har väl haft svårt att hitta ett bra namn på svenska och kallar det då ”osötad kondenserad mjölk”. Tidigare har vi alltid bara skrivit ”kondenserad mjölk” och då menat sötad men vi har förstått nu att vi måste tydliggöra genom att skriva ”sötad”. Sen måste man också se till att man inte köper den karamelliserade varianten som är dulce de leche, dvs sötad kondenserad mjölk som är nedkokt till en kolakräm

Desserter!