Vispa äggulor och socker lätt och luftigt i en rostfri bunke.
1.
Vispa äggulor och socker lätt och luftigt i en rostfri bunke.
2.
Rör ner mjölken och placera bunken över ett vattenbad i en kastrull.
3.
Värm under vispning tills krämen tjocknar något.
4.
Finhacka chokladen och blanda ner den i krämen tillsammans med kakao och salt.
5.
Blanda tills chokladen har smält.
6.
Låt svalna och blanda sedan i grädde och mascarpone.
7.
Ställ in krämen i frysen och rör om då och då tills den har stelnat till glass, det tar 3–4 timmar.
8.
Eller låt krämen bli riktigt kall i kylen och kör den sedan i glassmaskin.
9.
Ställ in glassen i frysen och låt den bli så fryst att den går att forma till glasskulor.
10.
Smula ner jästen till briocherna i en bunke.
11.
Knäck ner äggen och blanda tills jästen har löst sig.
12.
Tillsätt mjöl, socker och salt.
13.
Knåda till en smidig deg i matberedare i cirka 10 minuter.
14.
Skiva smöret tunt med osthyvel och blanda ner lite i taget i degen.
15.
Se till att det är ordentligt blandat innan du tillsätter mer.
16.
Knåda till en blank och smidig deg.
17.
Lägg den i en inoljad bunke, täck med plastfolie och låt stå kallt över natten.
18.
Ta fram degen och dela den i tio delar.
19.
Rulla varje del till en rund bulle och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper.
20.
Låt dem jäsa i cirka 2 timmar eller till dubbel storlek.
21.
Värm ugnen till 200 grader.
22.
Blanda det uppvispade ägget med vattnet och pensla blandningen på briocherna.
23.
Grädda i mitten av ugnen i 10–12 minuter.
24.
Låt svalna.
25.
Dela briocherna och lägg en kula glass mellan bröden.
26.
Servera direkt.
25 g jäst
4 ägg
5–6 dl vetemjöl
½ dl strösocker
½ tsk salt
200 g smör
1 lättvispat ägg
1 msk vatten
4 äggulor
3 dl mjölk
150 g mörk choklad
3 msk kakao
en nypa salt
1 dl vispgrädde
250 g mascarpone