Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en skål. Tillsätt äggulor och socker och vispa ljust och poröst.
1.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en skål. Tillsätt äggulor och socker och vispa ljust och poröst.
2.
Vispa grädden. Vispa äggvitorna tillsammans med en nypa salt till hårt skum i en ren skål.
3.
Vänd försiktigt ner grädden och äggvitorna i ägg- och sockersmeten. Tillsätt valfri smaksättning. Se våra förslag nedan.
4.
Häll krämen i en form, täck med plastfolie och ställ in in frysen i minst 4-5 timmar. Ta ut semifreddon ca 30 minuter före servering.
5.
Rör ner ca 1 1/2 dl marsalavin (eller söt sherry eller sött dessertvin) tillsammans med 100 g riven mörk choklad och 3 dl hallon i semifredokrämen innan den fryses.
6.
Rör ner ca 100 grovhackad fransk nougat och 1/2 liter hackade jordgubbar i semifreddokrämen innan den fryses.
7.
Värm ugnen till 175 grader. Blanda 1/2 dl florsocker och 2 dl mandlar på en bakplåt. Rör ihop med några droppar vatten och rör om tills mandlarna är helt täckta med florsocker. Rosta mandlarna i ugnen i några minuter tills sockret har karamelliserats. Låt mandlarna svalna på plåten.
8.
Koka 500 g rabarber och 1 strösocker tills rabarbern börjar bli mjuk -dock inte mosig. Blanda ner mandlarna och rabarbern i semifreddokrämen innan den fryses.
1 vaniljstång
4 ägg
1/2 dl strösocker
5 dl vispgrädde
1 nypa salt
1 1/2 dl marsalavin
100 g mörk choklad
3 dl hallon
100 g fransk nougat
1/2 liter jordgubbar
1/2 dl florsocker
2 dl mandlar
några droppar vatten
500 g rabarber
Två systrars söta kokbok