I Italien brukar man doppa biscottis, som är relativt torra kakor, i ett sött vin som kallas Vin Santo. Dessa pepparkaksbiscotti är perfekta att doppa i en kopp kaffe, glögg, te eller varm choklad. Eller varför inte i ett glas iskall iscider!
Pain d’épice är en ljuvligt söt och kryddig kaka. I Frankrike serverar man den gärna med lite smör och marmelad till frukost. Vi väljer att servera den till glöggminglet med färska fikon och en smakrik ädelost. Så otroligt gott!
Foto Helen Pe
Superenklaoch supergoda tilltugg – crostini med rostade pinjenötter i honung med päron och ädelost
En snabb och enkel men ack så god smördegsgalette toppad med brie, färska fikon och valnötter. Den är godast nygräddad men tar bara några minuter att förbereda och 15 minuter i ugnen.
Den ugnsrostade löken och druvorna gifter sig perfekt med varandra och dess sötma blir ännu mer ljuvlig när den serveras med krämig och syrlig labheh (som är avrunnen yoghurt). Servera gärna med rostade baguetteskivor som tilltugg. Vi tycker det blir fint att använda både gula och röda steklökar - men att hålla isär dem när de tillagas så de behåller sina respektiva färger. Det går dock förstås utmärkt att tillaga dem tillsammans.
Foto: Lisa Björner