back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Labneh med ugnrostad lök och druvor

  • Ca 40 minuter + avrinning över natten
  • 6-8 portioner

Den ugnsrostade löken och druvorna gifter sig perfekt med varandra och dess sötma blir ännu mer ljuvlig när den serveras med krämig och syrlig labheh (som är avrunnen yoghurt). Servera gärna med rostade baguetteskivor som tilltugg. Vi tycker det blir fint att använda både gula och röda steklökar - men att hålla isär dem när de tillagas så de behåller sina respektiva färger. Det går dock förstås utmärkt att tillaga dem tillsammans.

Foto: Lisa Björner

Hur

Gör så här:

1.

Labneh: Häll upp yoghurten i en ostduk eller ett kaffefilter och låt rinna av i kylen över natten. Smaka av med salt

2.

Ugnsbakade lökar och vindruvor: Koka upp vatten i en kastrull. Lägg ner lökarna i några minuter. Ta upp ur vattnet och skala. Halvera eventuella stora lökar.

3.

Värm ugnen till 225 grader.

4.

Koka upp ½ dl vatten, ½ dl socker, 1 krm salt och äppelcidervinäger i en kastrull tills sockret har lösts upp. Lägg de gula lökarna i en liten ugnsform och häll över lagen.

5.

Koka sedan upp ½ dl vatten, ½ socker, 1 krm salt och rödvinsvinäger i en kastrull till sockret har lösts upp. Lägg de röda lökarna i en annan liten ugnsform och häll över lagen.

6.

Sätt in formarna mitt i ugnen och rosta lökarna i 20 minuter. Rör om då och då. Lägg sedan ner druvorna i formarna – de röda tillsammans med de röda lökarna och de gröna tillsammans med de gula lökarna. Fortsätt rosta i ytterligare 15 minuter. Rör om då och då.

7.

Ta ut lökarna och druvorna från ugnen och låt svalna i formen.

8.

Bred ut den avrunna yoghurten på ett fat och fördela lökarna och vindruvorna ovanpå. Ringla över lite av sirapen och garnera med pistagenötter. Strö över lite flingsalt och svartpeppar. Servera med rostade baguetteskivor.

9.

 

Ingredienser

Labneh

6 dl turkisk eller grekisk yoghurt

¼ tsk salt

Ugnsrostad lök och vindruvor

125 g gul steklök

125 g röd steklök

1 dl vatten

1 dl strösocker

½ dl äppelcidervinäger

½ dl rödvinsvinäger

2 krm salt

125 g röda druvor

125 g gröna druvor

Till garnering

2 - 3 msk hackade pistagenötter

en nypa flingsalt och nymalen svartpeppar