back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Vörtbröds­krans

  • 2 kransar

En av de traditioner som vi har tagit från Henriks familj är att äta gröt och julskinka kvällen innan julafton. På morgonen sätter jag en vörtbrödsdeg som får jäsa långsamt i kylskåpet under dagen för att sedan baka ut den på kvällen. Föreställ er nygriljerad skinka på nygräddat vörtbröd – med ett stort glas julmust (eller julöl).

Idag bjuder vi på receptet på vörtbrödskrans. Receptet blir 2 kransar – jag brukar hänga upp den ena som dekoration.

Hur

Gör så här

1.

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sedan porter och julmust och värm degspadet till fingervarmt, 37 grader.

2.

Smula jästen i en bunke. Häll lite av degspadet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sedan resten av degspadet samt sirap, honung, salt, kryddor, russin och det mesta av rågsikten, lite i taget.

3.

Arbeta degen riktigt smidig i maskin eller för hand. Knådar man degen för hand måste man göra det i minst 10 minuter. Tillsätt resten av mjölet vid behov. Strö lite mjöl över degen, täck med en bakduk och låt jäsa i ca 1 timme.

4.

Värm ugnen till 200°.

5.

Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela i två delar. Lägg bakplåtspapper på två bakplåtar och pudra generöst med vetemjöl över plåten. Lägg en deg på varsin plåt, gör ett hål i mitten och forma till en ring, ca 25 cm i diameter med ett hål på 15 cm i diameter. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.

6.

Pudra lite vetemjöl över kransarna. Ta en kökssax, håll den i 45 graders vinkel och klipp på ovansidan av degen ända ner till plåten. Klipp med 5 cm mellanrum och efter varje klipp, dra spetsen utåt ifrån kransen. Rotera plåten under tiden för att enklare klippa i rätt vinkel. Grädda mitt i ugnen 25 – 30 min, eller till innertemperaturen är 95°. Låt svalna på galler.

Ingredienser

Ingredienser

100 g smör

1 flaska (33 cl) porter

1 flaska (33 cl) julmust

50 g jäst

1 dl mörk sirap

1 dl honung

1 msk salt

1 msk malda pomeransskal

2 tsk malen ingefära

1 tsk malda kryddnejlikor

2 dl russin

ca 2 1/2 liter rågsikt

vetemjöl till pudring