back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Vitello Tonnato

  • 6-8 portioner

En av våra favoriträtter nu på sommaren är vitello tonnato – italiensk kallskuren kalvstek med tonfiskssås. Den är perfekt att servera som en lite finare lunch eller middag. Förutom att den är ljuvligt god så kan den lagas i förväg så slipper man stå och svettas i köket under dagen när man helst vill vara ute och sola och bada.

Hur

Gör så här

1.

Skär löken i klyftor. Skär sellerin i bitar. Skala och skär moroten i bitar. Blanda vin, vatten, lök, selleri, morot, persilja, timjan och kryddor i en stor kastrull eller stekgryta. Lägg ner köttet i kastrullen och se till att vätskan täcker. Om inte, tillsätt mer vatten. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock tills innertemperaturen når 70°, i ca 50 minuter. Skumma av då och då. Ta upp köttet och låt det svalna. Lägg sedan köttet i kylskåpet.

2.

För att göra tonfisksåsen, mixa alla ingredienser utom olivoljan i matberedare i cirka 20 sekunder. Fortsätt mixa och häll i oljan i en tunn stråle tills såsen blir slät och krämig. Smaka av med salt och svartpeppar.

3.

Skär den kalla kalvsteken i skivor. Lägg upp på ett stort fat. Antigen kan man hälla upp lite tonfisksås på köttet och servera resten bredvid, eller servera all sås vid sidan om. Garnera med kapris och persilja.

Ingredienser

Ingredienser

1 kg kalvstek

1 gul lök

2 selleristjälkar

1 morot

3 dl torrt vitt vin

ca 1 liter vatten

3 persiljestjälkar

2 kvistar timjan

1 msk salt

10 vitpepparkorn

3 lagerblad

cocktailkapris till garnering

bladpersilja till garnering

Tonfisksås

2 burkar à ca 185 g tonfisk

2 äggulor

2 msk pressad citronsaft

2 msk kapris

2 sardellfiléer i olja

½ dl olivolja

salt och svartpeppar