back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Vit sparrissoppa toppad med färska örter och vårblommor

  • ca 30 minuter
  • ca 4 portioner

Här i Sverige är grön sparris populärt men söderut i Europa är man även väldigt förtjust i vit sparris. Här gör vi sammetslen och krämig soppa med vit sparris som vi sedan toppar med ätbara vårblommor som t ex tusensköna, löktravsblommor och syrénblommor.

Foto: Elin Sylwan

Receptet har vi ursprungligen skrivit för tidningen Lantliv.

Hur

Gör så här:

1.

Skär bort eller bryt av den träiga delen av sparrisen. Skala sparrisarna noggrant, börja cirka 3 cm från toppen. Skär sparrisen i mindre bitar.

2.

Skala och hacka löken. Fräs lök och sparris i smöret i en kastrull i några minuter. Tillsätt vin, buljong och grädde. Koka upp. Sänk till svag värme och låt soppan sjuda i 10–15 minuter utan lock. Rör om då och då.

3.

Mixa soppan slät och smaka av med honung, salt och peppar.

4.

Häll upp soppan i skålar och garnera med färska örter och ätbara blommor.

Ingredienser

Ingredienser

500 g vit sparris

2 schalottenlökar

2 msk smör

5 dl hönsbuljong (eller grönsaksbuljong)

1 dl torrt vitt vin

5 dl vispgrädde

ca 1 tsk honung

salt och svartpeppar

Färska örter och blommor till garnering