Skär bort eller bryt av den träiga delen av sparrisen. Skala sparrisarna noggrant, börja cirka 3 cm från toppen. Skär sparrisen i mindre bitar.
Här i Sverige är grön sparris populärt men söderut i Europa är man även väldigt förtjust i vit sparris. Här gör vi sammetslen och krämig soppa med vit sparris som vi sedan toppar med ätbara vårblommor som t ex tusensköna, löktravsblommor och syrénblommor.
Foto: Elin Sylwan
Receptet har vi ursprungligen skrivit för tidningen Lantliv.
1.
Skär bort eller bryt av den träiga delen av sparrisen. Skala sparrisarna noggrant, börja cirka 3 cm från toppen. Skär sparrisen i mindre bitar.
2.
Skala och hacka löken. Fräs lök och sparris i smöret i en kastrull i några minuter. Tillsätt vin, buljong och grädde. Koka upp. Sänk till svag värme och låt soppan sjuda i 10–15 minuter utan lock. Rör om då och då.
3.
Mixa soppan slät och smaka av med honung, salt och peppar.
4.
Häll upp soppan i skålar och garnera med färska örter och ätbara blommor.
500 g vit sparris
2 schalottenlökar
2 msk smör
5 dl hönsbuljong (eller grönsaksbuljong)
1 dl torrt vitt vin
5 dl vispgrädde
ca 1 tsk honung
salt och svartpeppar
Färska örter och blommor till garnering