Skala och hacka lök. Skala och skär morötter och palsternacka i bitar.
1.
Skala och hacka lök. Skala och skär morötter och palsternacka i bitar.
2.
Salta och peppra grytbitarna. Värm 1 msk smör och olivolja i en stekgryta och bryn viltköttet runtom. Lägg åt sidan.
3.
Fräs löken i några minuter tills den är mjuk. Lägg tillbaka köttet och tillsätt vatten, viltfond, rödvin och örterna. Koka upp och låt sjuda under lock i ca 1 timme eller tills köttet börjar bli mört.Tillsätt vispgrädde, morötter, palsternacka, messmör och svartvinbärssylt. Låt grytan fortsätta sjuda i ytterligare ca 15 minuter eller tills rotfrukterna mjuka och köttet helt mört.
4.
Red eventuellt grytan med maizena. Smaka av med salt och peppar.
5.
Under tiden grytan sjuder, skär kantarellerna i mindre bitar och champinjonerna i klyftor. Stek svampen i en torr stekpanna i några minuter så att den vätskar av sig. När all vätska har avdunstats, tillsätt smör och fräs tills svampen blir gyllenbruna. Salta och peppra.
6.
Rör ner svampen i grytan strax innan servering. Garnera grytan med hackad persilja och svartvinbär.
600 g grytbitar av vilt (t ex rådjur, hjort, älg, ren)
1 gul lök
2 morötter
1 palsternacka
1 + 2 msk smör
1 msk olivolja
5 dl vatten
3 msk viltfond
1 dl rödvin
2 kvistar timjan
2 lagerblad
ca 100 g trattkantareller
ca 100 g kastanjechampinjoner
1 dl vispgrädde
2 msk messmör
1 msk svartvinbärssylt eller gelé
1 msk maizena
salt och peppar
3 msk hackad bladpersilja till garnering
½ dl svartvinbär till garnering