back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Vietnamesisk nudelsallad med grillad fläsk

  • ca 4 portioner

En fräsch och smakrik nudelsallad som toppas med grillad fläsk med smak av citrongräs och serveras med en söthet syrlig sås.

Foto Helen Pe

Hur

Gör så här:

1.

Pressa vitlöken till marinaden. Krossa och finhacka citrongräset. Blanda med fisksåsen och sockret. Blanda köttet med marinaden i en liten plastpåse och låt stå i kylen i minst 1 timme – eller ännu hellre över natten. Då och då, massera in marinaden i köttet (utan att ta ut den ur påsen). Tänk på att sedan ta fram köttet i tid så den hinner blir rumstempererat tills att den ska grillas.

2.

För att göra såsen, kärna ur och strimla chilin och pressa vitlöken. Blanda i en skål med sockret och häll över vattnet. Tillsätt fisksåsen och limesaften. Rör tills sockret har löst sig. Låt såsen stå i kylen i minst 30 minuter.

3.

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten.

4.

Skiva salladslöken och rödlöken tunt. Strimla rödkålen. Skala och riv morötterna – alternativt använd en grönsaksstrimlare eller spiralizer. Grovhacka myntan och koriandern. Blanda nudlarna med alla grönsaker och örter – förutom salladslöken.

5.

Grilla köttet tills den är genomgrillad och har fått fin färg. Det går även bra att steka i en grillpanna. Låt vila några minuter och skär sedan i skivor.

6.

Fördela nudelsalladen i fyra djupa skålar. Toppa med köttet och salladslöken. Servera med Nuoc cham-såsen och jordnötterna bredvid.

Ingredienser

Ingredienser

400 g benfri fläskkotlett

ca 2 msk rapsolja

 

Marinad

1 vitlöksklyfta

2 citrongräs (endast den vita delen)

3 msk fisksås

2 msk farinsocker

Nudelsallad

200 g tunna risnudlar

2 salladslökar

1/2 rödlök

150 g rödkål

150 g g morötter

1 kruka mynta

1 kruka koriander

1 dl hackade jordnötter

Nuoc cham-sås                  

1 röd chili

1 vitlöksklyfta

5 msk strösocker

1/2 dl kokande vatten

1/2 dl fisksås

1 dl färskpressad limesaft (ca 3 lime)