Låt gräddfilen rinna av i ett kaffefilter eller silduk i ett par timmar. Rör om några gånger.
Idag slår vi två flugor i en smäll och bjuder på ett recept som funkar lika bra som ett vegetariskt alternativ på julbordet – som en köttfri måndagsmiddag. Och självklart går det alldeles utmärkt att använda vanlig rom också…
Receptet är ursprungligen skrivit av oss för tidningen Elle mat & vin
1.
Låt gräddfilen rinna av i ett kaffefilter eller silduk i ett par timmar. Rör om några gånger.
2.
Värm ugnen till 175 grader.
3.
Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten i ca 10 minuter. Låt svalna något och skär i tärningar.
4.
Skala och hacka lök. Fräs i 1 msk olivolja i några minuter i en gjutjärnspanna, ca 24 cm i diameter. Lägg löken åt sidan. Värm 1 msk olivolja utan att rengöra pannan och stek potatisen tills den börjar få färg.
5.
Vispa äggen och rör ner löken, ost, salt och peppar. Häll ner äggblandningen i stekpannan och rör om med potatisen. Ställ in stekpannan i ugnen och grädda i 20-25 minuter. Ta ut stekpannan och låt svalna. Tänk på att handtaget är varmt!
6.
Skär frittatan i tårtbitar och lägg en klick gräddfil på varje bit. Toppa med tångkaviar och rödlök. Garnera med dill och hackad gräslök.
3 dl gräddfil
500 g fast potatis
1 gul lök
2 msk olivolja
6 ägg
100 g Västerbottensost, riven
½ tsk salt
¼ tsk svartpeppar
ca 80 g tångkaviar
¼ rödlök, finhackad
dill och hackad gräslök till garnering