back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Västerbottensost­frittata toppad med tångkaviar, gräddfil och rödlök

  • ca 8 bitarc

Idag slår vi två flugor i en smäll och bjuder på ett recept som funkar lika bra som ett vegetariskt alternativ på julbordet – som en köttfri måndagsmiddag. Och självklart går det alldeles utmärkt att använda vanlig rom också…

Receptet är ursprungligen skrivit av oss för tidningen Elle mat & vin

Hur

Gör så här

1.

Låt gräddfilen rinna av i ett kaffefilter eller silduk i ett par timmar. Rör om några gånger.

2.

Värm ugnen till 175 grader.

3.

Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten i ca 10 minuter. Låt svalna något och skär i tärningar.

4.

Skala och hacka lök. Fräs i 1 msk olivolja i några minuter i en gjutjärnspanna, ca 24 cm i diameter. Lägg löken åt sidan. Värm 1 msk olivolja utan att rengöra pannan och stek potatisen tills den börjar få färg.

5.

Vispa äggen och rör ner löken, ost, salt och peppar. Häll ner äggblandningen i stekpannan och rör om med potatisen. Ställ in stekpannan i ugnen och grädda i 20-25 minuter. Ta ut stekpannan och låt svalna. Tänk på att handtaget är varmt!

6.

Skär frittatan i tårtbitar och lägg en klick gräddfil på varje bit. Toppa med tångkaviar och rödlök. Garnera med dill och hackad gräslök.

Ingredienser

Ingredienser

3 dl gräddfil

500 g fast potatis

1 gul lök


2 msk olivolja

6 ägg


100 g Västerbottensost, riven


½ tsk salt

¼ tsk svartpeppar

ca 80 g tångkaviar

¼ rödlök, finhackad

dill och hackad gräslök till garnering

Grönt på julbordet!

Våra godaste "gröna" rätter på julbordet!