Börja med att göra dressingen då den ska hinna svalna. Koka upp vinäger, socker och vatten tills sockret har lösts upp. Lägg ingefäran i en skål och häll på lagen. Låt svalna. Blanda med saltinlagd citron och citronsaft. Smaka av med salt.
En ljuvlig ljummen vårsallad med en vinaigrette med perfekt balans mellan sötma från den syltade ingefäran, syra från citronsaften samt sälta och lite beska från den saltinlagda citronen. Saltinlagd citron går att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker eller i butiker med livsmedel från Mellanöstern. Har man inte en egen rök så kan man även röka laxen i en grill – det blir bara lite mildare röksmak då.
1.
Börja med att göra dressingen då den ska hinna svalna. Koka upp vinäger, socker och vatten tills sockret har lösts upp. Lägg ingefäran i en skål och häll på lagen. Låt svalna. Blanda med saltinlagd citron och citronsaft. Smaka av med salt.
2.
Under tiden, koka potatisen i lättsaltat vatten. Sila av vattnet och låt ånga av. Förväll sugar snaps i någon minut och skölj med kallt vatten. Grovhacka salladsbladen.
3.
Skär potatisen eventuellt i halvor och blanda med ca 1 dl dressing.
4.
Smörj in laxen med lite olivolja. Salta och peppra. För att röka laxen, följ instruktioner för din rök ifall du använder en. Alternativt förbereder du en fin glödbädd på ena sidan av klotgrillen. Lägg rökflisorna på glöden. Placera laxen med skinnsidan nedåt på gallret – på den sidan där det inte finns glöd så att laxen grillas indirekt. Sätt på locket och grilla tills laxen är genomstekt. Låt svalna något, ta bort skinnet och dela laxen i mindre bitar.
5.
Varva potatisen med sallad, sugar snaps, lax och mer dressing. Smaka av med salt och peppar, och eventuellt ännu mer dressing. Servera resten av dressingen vid sidan av.
1 kg färsk potatis
600 g färsk lax med skinn
150 g sugar snaps
1 kruksallad
olivolja
citronpeppar och salt
rökflisor till rökning, blötlagda
½ dl vitvinsvinäger
1 dl strösocker
1 ½ dl vatten
½ dl finhackad ingefära
½ dl finhackad saltinlagd citron
¾ dl färskpressad citronsaft