Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en bakform – en rund eller mindre rektangulär ugnsform.
Denna kaka är utan tvekan den saftigaste chokladkakan vi någonsin har smakat. Och den är löjligt enkel att göra. Utan att överdriva bakar jag (Monica) den typ varannan dag. Bli inte avskräckt när ni ser att det ska vara ättiksprit i den. Man känner inte smaken – utan ättikspriten reagerar med bikarbonaten vilket bidrar till kakans otroligt saftiga konsistens. Och ja, det är helt i sin ordning att det är inga ägg i kakan!
Ibland använder vi en hålform och ibland en rektangulär ugnsform.
1.
Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en bakform – en rund eller mindre rektangulär ugnsform.
2.
Blanda alla ingredienserna och vispa till en slät smet. (Obs! Blanda inte för mycket!) Häll upp smeten i formen.
3.
Grädda kakan mitt i ugnen i 30 – 40 minuter eller tills en sticka kommer ut torr. (Använder du en rektangulär ugnsform tar det lite kortare tid.) Låt svalna något och stjälp sedan ut på ett galler för att kallna helt om du använder en rund bakform – annars låter du kakan kallna i formen.
4.
Blanda ingredienserna till glasyren. (Den ska vara trögflytande). Häll över kakan och garnera med kokosflingor.
3 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl strösocker
3/4 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 tsk ättiksprit
2 1/2 dl vatten
1 tsk vaniljsocker
40 g smält smör
2 1/2 msk kaffe
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 - 3 dl florsocker
kokosflingor till garnering (gärna rostade) kokosflingor