back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Vår sirapslimpa

  • 2 limpor

Det finns många goda recept på sirapslimpa men vi brukar köra på säkra kort och använda vårt recept! Den är riktigt saftig och god. Det är också en fördel att receptet blir två limpor – för innan man hinner blinka har ena limpan ätits upp. Och det kan liksom inte bli så mycket enklare att baka brödet – bara blanda ihop alla ingredienser, häll ner i en form och skjuts in i ugnen! (Tänk dock på att de färdiggräddade limporna blir godast om den får vila en dag).

Som vanligt med våra recept, vill vi gärna tipsa om att det går ofta att byta ut vissa ingredienser – super när man kanske inte har allt hemma. I sirapslimpan går det utmärkt att byta ut russinen mot torkade tranbär, torkade plommon, torkade aprikoser eller annan torkad frukt. Ha i lite nötter om man vill. Eller håll det enkelt och ”plain” – brödet blir grymt gott ändå! (Psst… vi har också hört att man kan tillsätta lite lite kaffe eller kakao i brödet!)

Hur

Gör så här

1.

Värm ugnen till 175 grader.

2.

Smörj och bröa två avlånga bakformar.

3.

Blanda alla torra ingredienser.

4.

Tillsätt filmjölk och sirap och blanda till en smet.

5.

Häll smeten i formarna och grädda på nedersta falsen i ugnen, ca 1 1/2 timme.

6.

Låt bröden svalna i formarna på ett galler.

7.

Stjälp upp brödet ur formen när det har svalnat.

8.

Brödet är godast om det får vila en dag.

9.

Förvara inplastat.

Ingredienser

Ingredienser

6 1/2 dl grahamsmjöl

1 dl vetemjöl

2 dl rågkross

1 dl linfrön

2 dl solroskärnor

1 dl russin eller urkärnade dadlar

2 tsk bikarbonat

2 tsk salt

1 liter filmjölk

2 dl mörk- eller brödsirap