Smula ner jästen i en bunke. Blanda med vattnet och vispa tills jästen är upplöst.
1.
Smula ner jästen i en bunke. Blanda med vattnet och vispa tills jästen är upplöst.
2.
Rör ner övriga ingredienser och knåda till en smidig deg, antingen i en assistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i en bunke i ca 1 timme.
3.
Dela upp degen i 10 delar. Ta två av delarna, lägg ihop dem och och kavla ut till en rundel ca 20 cm i diameter. Lägg runden på en plåt täckt med bakplåtspapper. Forma resterande deg till bollar. Lägg bollarna i en cirkel runtom rundeln.
4.
Halva bollen ska vara på själva rundeln. Med en vass kniv skär ett snitt i rundeln från var sida av varje boll in mot mitten – så att du har 8 snittade ”trianglar” i rundeln. Vik bak varje triangel från mitten och lägg över bollen. Låt jäsa i 30 minuter.
5.
Värm ugnen till 200 grader.
6.
Pensla degen med det vispade ägget. Strö vallmo och sesam över bullarna (utan att det kommer på trianglarna). Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller till en innertemperatur på 95 grader. Låt svalna något. Servera gärna nygräddat.
50 g jäst
5 dl vatten, 37 grader
1 msk honung
1 msk olivolja
ca 11 dl vetemjöl
1 dl finmalt rågmjöl
1 ½ tsk salt
1 vispat ägg till pensling
½ dl sesamfrön
½ dl vallmofrön