back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Vacker och god brödkrans med vallmo- och sesamfrön

  • 8 bitar

Denna brödkrans är inte bara vacker utan även försvinnande god. Gör gärna två stycken så kan du äta en och använda den andra som juldekoration!

Foto: Ulrika Ekblom

Hur

Gör så här

1.

Smula ner jästen i en bunke. Blanda med vattnet och vispa tills jästen är upplöst.

2.

Rör ner övriga ingredienser och knåda till en smidig deg, antingen i en assistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i en bunke i ca 1 timme.

3.

Dela upp degen i 10 delar. Ta två av delarna, lägg ihop dem och och kavla ut till en rundel ca 20 cm i diameter. Lägg runden på en plåt täckt med bakplåtspapper. Forma resterande deg till bollar. Lägg bollarna i en cirkel runtom rundeln.

4.

Halva bollen ska vara på själva rundeln. Med en vass kniv skär ett snitt i rundeln från var sida av varje boll in mot mitten – så att du har 8 snittade ”trianglar” i rundeln. Vik bak varje triangel från mitten och lägg över bollen. Låt jäsa i 30 minuter.

5.

Värm ugnen till 200 grader.

6.

Pensla degen med det vispade ägget. Strö vallmo och sesam över bullarna (utan att det kommer på trianglarna). Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller till en innertemperatur på 95 grader. Låt svalna något. Servera gärna nygräddat.

Ingredienser

Ingredienser

50 g jäst

5 dl vatten, 37 grader

1 msk honung

1 msk olivolja

ca 11 dl vetemjöl

1 dl finmalt rågmjöl

1 ½ tsk salt

1 vispat ägg till pensling

½ dl sesamfrön

½ dl vallmofrön