back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Ugnsbakad kyckling med äpple, druvor och chèvre- och valnötsröra

  • ca 4 portioner

Ugnsbakad kyckling kommer verkligen till sin rätt när den får bakas med söta och syrliga äpplen och druvor.

Foto Helen Pe 


 

 


 

Hur

Gör så här:

1.

Värm ugnen till 200 grader.

2.

Blanda 50 g smör, 1/2 tsk salt, vitlök och citronskal. Lägg kycklingen i en ugnsform och tryck försiktigt in smöret under skinnet. Lägg även en klick smör i kycklingens buk.

3.

Gnid in kycklingen med olivolja, flingsalt och pepper. Salta och peppra även i kycklingens buk.

4.

Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Lägg några äppelklyftor och rosmarinkvistarna i buken. Bind upp kycklingen med steksnöre. Sprid ut druvorna och resterande äppelklyftor runtom kycklingen i ugnsformen.

5.

Ställ in kycklingen i ugnen i ca 1 timme. När 15 - 20 minuter kvarstår häll ner musten i formen. Fortsätt ugnsbaka kycklingen tills innertemperaturen är 82 grader längst in vid benet, eller när köttvätskan som kommer ut ur kycklingen när man skär i den är genomskinlig och klar.

6.

 Rör ihop ingredienserna till chèvrekrämen. Servera med kycklingen.

Ingredienser

Ingredienser

1 hel kyckling á ca 1. 2 kg

50 g rumsvarmt smör

Rivet skal från 1/2 citron

2 vitlöksklyftor, pressade

1/2 tsk salt + 2 tsk flingsalt

2 msk olivolja

1/2 tsk svartpeppar

2 kvistar rosmarin

3 - 4 röda äpplen

500 g druvor

3 dl äppelmust eller äppelcider

Chèvre- och valnötsröra

200 g chèvre

1/2 dl crème fraîche

1 dl hackade rostade valnötter

1 msk honung