Värm ugnen till 200 grader.
1.
Värm ugnen till 200 grader.
2.
Blanda 50 g smör, 1/2 tsk salt, vitlök och citronskal. Lägg kycklingen i en ugnsform och tryck försiktigt in smöret under skinnet. Lägg även en klick smör i kycklingens buk.
3.
Gnid in kycklingen med olivolja, flingsalt och pepper. Salta och peppra även i kycklingens buk.
4.
Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Lägg några äppelklyftor och rosmarinkvistarna i buken. Bind upp kycklingen med steksnöre. Sprid ut druvorna och resterande äppelklyftor runtom kycklingen i ugnsformen.
5.
Ställ in kycklingen i ugnen i ca 1 timme. När 15 - 20 minuter kvarstår häll ner musten i formen. Fortsätt ugnsbaka kycklingen tills innertemperaturen är 82 grader längst in vid benet, eller när köttvätskan som kommer ut ur kycklingen när man skär i den är genomskinlig och klar.
6.
Rör ihop ingredienserna till chèvrekrämen. Servera med kycklingen.
1 hel kyckling á ca 1. 2 kg
50 g rumsvarmt smör
Rivet skal från 1/2 citron
2 vitlöksklyftor, pressade
1/2 tsk salt + 2 tsk flingsalt
2 msk olivolja
1/2 tsk svartpeppar
2 kvistar rosmarin
3 - 4 röda äpplen
500 g druvor
3 dl äppelmust eller äppelcider
200 g chèvre
1/2 dl crème fraîche
1 dl hackade rostade valnötter
1 msk honung