Värm ugnen till 200 grader.
1.
Värm ugnen till 200 grader.
2.
Blanda 50 g smör, 1/2 tsk salt, vitlök och citronskal. Lägg kycklingen i en ugnsform och tryck försiktigt in smöret under skinnet. Lägg även en klick smör i kycklingens buk. Gnid in kycklingen med olivolja, flingsalt och pepper. Salta och peppra även i kycklingens buk.
3.
Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Lägg några äppelklyftor och rosmarinkvistarna i buken. Bind upp kycklingen med steksnöre. Sprid ut druvorna och resterande äppelklyftor runtom kycklingen i ugnsformen.
4.
Ställ in kycklingen i ugnen i ca 1 timme. När 15 – 20 minuter kvarstår häll ner musten i formen. Fortsätt ugnsbaka kycklingen tills innertemperaturen är 82 grader längst in vid benet, eller när köttvätskan som kommer ut ur kycklingen när man skär i den är genomskinlig och klar.
5.
Rör ihop ingredienserna till chèvrekrämen. Servera med kycklingen.
1 hel kyckling á ca 1.2 kg kyckling
50 g rumsvarmt smör smör
Rivet skal från 1/2 citron citronskal
2 vitlöksklyftor, pressade vitlök
1/2 tsk salt + 2 tsk flingsalt salt
2 msk olivolja olivolja
1/2 tsk svartpeppar svartpeppar
2 kvistar rosmarin rosmarin
3 – 4 röda äpplen äpplen
500 g druvor druvor
3 dl äppelmust eller äppelcider äppelmust
200 g chèvre chèvre
1/2 dl crème fraîche crème fraîche
1 dl hackade rostade valnötter valnötter
1 msk honung honung