back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Ugnsbakad kyckling med äpple, druvor och chèvre- och valnöts­röra

  • ca 4 portioner

En riktigt härlig hösträtt med ugnsbakad kyckling som kommer till sin rätt när den får bakas med söta och syrliga äpplen och druvor. Serveras med chèvre- och valnötsröra.

Hur

Gör så här

1.

Värm ugnen till 200 grader.

2.

Blanda 50 g smör, 1/2 tsk salt, vitlök och citronskal. Lägg kycklingen i en ugnsform och tryck försiktigt in smöret under skinnet. Lägg även en klick smör i kycklingens buk. Gnid in kycklingen med olivolja, flingsalt och pepper. Salta och peppra även i kycklingens buk.

3.

Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Lägg några äppelklyftor och rosmarinkvistarna i buken. Bind upp kycklingen med steksnöre. Sprid ut druvorna och resterande äppelklyftor runtom kycklingen i ugnsformen.

4.

Ställ in kycklingen i ugnen i ca 1 timme. När 15 – 20 minuter kvarstår häll ner musten i formen. Fortsätt ugnsbaka kycklingen tills innertemperaturen är 82 grader längst in vid benet, eller när köttvätskan som kommer ut ur kycklingen när man skär i den är genomskinlig och klar.

5.

Rör ihop ingredienserna till chèvrekrämen. Servera med kycklingen.

Ingredienser

Ingredienser

1 hel kyckling á ca 1.2 kg kyckling

50 g rumsvarmt smör smör

Rivet skal från 1/2 citron citronskal

2 vitlöksklyftor, pressade vitlök

1/2 tsk salt + 2 tsk flingsalt salt

2 msk olivolja olivolja

1/2 tsk svartpeppar svartpeppar

2 kvistar rosmarin rosmarin

3 – 4 röda äpplen äpplen

500 g druvor druvor

3 dl äppelmust eller äppelcider äppelmust

Chèvre- och valnötsröra

200 g chèvre chèvre

1/2 dl crème fraîche crème fraîche

1 dl hackade rostade valnötter valnötter

1 msk honung honung