Värm ugnen till 200 grader
Vi är väldigt traditionella vad det gäller julmat – men denna ugnsbakade blomkål fylld med grönkålspesto tycker vi är ett spännande och gott inslag på julbordet.
1.
Värm ugnen till 200 grader
2.
Kör alla ingredienser till peston (förutom ströbrödet ) till en röra i en matberedare eller mixer. Rör i ströbrödet och smaka av med salt och peppar
3.
Försiktigt skär bort mittstocken av blomkålen – men tänk på att blomkålen ska fortfarande sitta ihop. Lägg blomkålen i en kastrull och fyll på med vatten, ungefär halvvägs upp. Koka upp och låt blomkålen sjuda under lock i ca 5 minuter. Ta upp blomkålen ur kastrullen och låt ånga av lite
4.
Fyll en spritspåse med grönkålspeston och fyll hålet i blomkålen – gärna så att det trycks ut lite mellan buketterna. Lägg blomkålen i en ugnsform, täckt med bakplåtspapper. Pensla på lite olivolja runtom blomkålen. Salta och peppra
5.
Ställ in i ugnen i ca 40 minuter, eller tills blomkålen är mjuk. Sätt på grillen på ugnen och ugnsbaka i några minuter tills blomkålen blir gyllenbrun. Servera direkt
1 stor blomkål
150 g grönkål
2 vitlöksklyftor
1 kruka basilika
1 dl rostade pinjenötter
50 g västerbottensost
1 dl olivolja
2-3 msk ströbröd
Salt och nymalen svartpeppar