Skölj fisken till cevichen och skär den i cirka 1 × 1 cm stora kuber. Skär pilgrimsmusslorna i lika stora bitar.
Idag bjuder vi på två varianter av ceviche - en med vit fisk och pilgrimsmusslor som vi serverar på en bädd av guacamole med tortillachips samt en ceviche med lax, vit fisk, sötpotatis och majs.
1.
Skölj fisken till cevichen och skär den i cirka 1 × 1 cm stora kuber. Skär pilgrimsmusslorna i lika stora bitar.
2.
Skala och pressa vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda fisken och pilgrimsmusslorna med vitlök, chili, limesaft och korianderkvistar. Låt stå i kylen i 30 minuter till 1 timme. Rör om försiktigt då och då.
3.
Skär tortillabröden i små trekanter. Värm oljan till cirka 180 grader i en tjockbottnad kastrull. Fritera tortillabröden i omgångar tills de fått lite färg och är knapriga, det tar bara cirka 1 minut. Se upp så att de inte blir för mörka! Lyft upp dem med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Salta.
4.
Skär tomaterna i klyftor medan cevichen står i kylen. Ta upp korianderkvistarna när cevichen är klar och blanda ner hackad koriander tillsammans med tomaterna. Smaka av med salt och peppar.
5.
Dela avokadorna till guacamolen och ta bort kärnan. Gröp ur avokadoköttet. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och pressa vitlöken. Blanda avokadon med chili, vitlök och limesaft. Mixa till valfri konsistens i matberedare eller med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
6.
Lägg upp guacamole på fyra tallrikar eller ett stort fat. Toppa med ceviche och servera med tortillachips.
1.
Skölj fisken och skär den i cirka 1 × 1 cm stora kuber.
2.
Pressa vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och skiva rödlöken tunt och lägg den i en skål med kallt vatten i 10 minuter. Blanda fisken med vitlök, chili, korianderkvistar och lime- och citronsaft. Sila bort vattnet från löken och blanda även den med fisken. Låt stå i kylen i 30 minuter till 1 timme. Rör om försiktigt då och då.
3.
Skala och koka sötpotatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt svalna och skär den sedan i kuber. Låt vätskan rinna av.
4.
Ta upp korianderkvistarna. Blanda försiktigt sötpotatis och majs med fisken och rör ner färsk finhackad koriander. Smaka av med salt och peppar.
5.
Lägg upp cevichen på ett fat eller i portionsglas och garnera med lite mer koriander.
400 g färsk fast vit fiskfilé
4 pilgrimsmusslor
2 vitlöksklyftor
½–1 röd chili
2 lime
2 korianderkvistar
12 körsbärstomater
3 msk hackad koriander
salt och svartpeppar
GUACAMOLE
3 avokador
½ röd chili
1 vitlöksklyfta
ca 1 msk lime- eller citronsaft
salt och svartpeppar
TORTILLACHIPS
8 majstortillor
1 liter olja till fritering
salt
200 g färsk laxfilé
200 g färsk fast vit fiskfilé
2 vitlöksklyftor
½–1 röd chili
¼ rödlök
2 lime
½ citron
2 korianderkvistar
3 msk hackad koriander
150 g sötpotatis
150 g majs
salt och svartpeppar
koriander