Skala och riv eller pressa vitlöken. Blanda med yoghurten. Smaka av med salt och peppar. Fördela yoghurten i två skålar.
Alltså denna kombination – pocherade ägg med vitlöksyoghurt, dill och chilismör är verkligen oslagbar. Hur gott låter inte det? Denna rätt äts som lunch eller en lättare middag i Turkiet. Men funkar även som frukost eller brunch. Servera den gärna med pitabröd eller ett annat gott bröd.
1.
Skala och riv eller pressa vitlöken. Blanda med yoghurten. Smaka av med salt och peppar. Fördela yoghurten i två skålar.
2.
Smält smöret. Tillsätt chili. Ställ åt sidan.
3.
Koka upp vattnet med ättiksprit och salt. Sänk värmen så att vattnet sjuder. Knäck ett ägg i en liten skål. Håll försiktigt ner ägget i vattnet. Sjud i några minuter. Du vill fortfarande ha en lös äggula. Låt ägget rinna av och lägg sedan i skålen med yoghurt. Gör likadant med det andra ägget. Ringla smöret över yoghurten och strö över dillen. Servera med t ex pita eller baguette.
3 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
50 g smör
1 tsk Aleppo chili, peperoncino eller chiliflakes
2 ägg
1 liter vatten
1 msk ättiksprit
½ msk salt
till garnering hackad dill
salt och svartpeppar
till servering pitabröd