back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Triss i äpplen – äppelmos, äppelkompott och ”apple butter”

Idag bjuder vi på triss i äpplen – nämligen våra recept på äpplemos, äppelkompott och ”apple butter”. 

Recepten kommer från vår bok Laga mat från grunden med systrarna Eisenman

Hur

Äppelmos

1.

Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Lägg äpplen, vatten och eventuellt kanelstång i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda på låg värme under lock tills äpplena är mjuka. Rör om då och då. Ta upp kanelstången.

2.

Mosa äpplena med en potatisstöt eller med stavmixer. Tillsätt socker efter smak – mängden beror på hur syrliga äpplena är.

3.

Låt moset sjuda i några minuter tills sockret har lösts upp. Häll upp moset på varma, väl rengjorda burkar. Förslut, vänd upp och ner på burkarna och låt svalna.

Kryddig äppel- och päronkompott

1.

Skala, kärna ur och skär frukten i mindre bitar.

2.

Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i cirka 10 minuter eller tills frukten är mjuk. Rör om då och då. Ta kastrullen från värmen och ta upp kanelstången.

3.

Mixa kompotten med stavmixer eller mosa med

4.

en potatisstöt. Låt kallna. Häll upp kompotten på varma, väl rengjorda burkar och förslut. I kylen håller kompotten i 3 – 4 dagar, i frysen i cirka 6 månader.

Apple butter

1.

Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Lägg äpplen och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i cirka 10 minuter eller tills äpplena är mjuka. Pressa äppelmassan genom en finmaskig sil ner i en ren kastrull. Blanda purén med sockret och kryddorna. Värm och rör om tills sockret har lösts upp. Låt sedan sjuda utan lock i cirka 2 timmar. Rör om då och då.

2.

Häll upp i en varm, väl rengjord glasburk. Förslut, vänd upp och ner på burken och låt svalna.

Ingredienser

Äppelmos (1.5-2 liter)

2 kg äpplen

1 dl vatten

ev. 1 kanelstång

360 – 720 g strösocker (4 – 8 dl)

Här kan du själv bestämma hur sött du vill ha äppelmoset genom att ta mer eller mindre socker.

Kryddig äppel- och päronkompott (ca 8 dl)

ca 800 g äpplen och päron

1 kanelstång

1 tsk malen kardemumma

2 – 3 msk vatten

Kompotten innehåller inget socker alls och har därför kort hållbarhet. Frys in om det blir något över – gärna i portionsstorlek.

Apple butter (4 dl)

1 kg äpplen

2 dl vatten

100 g farinsocker (ca 1 dl)

1 kanelstång

4 kryddnejlikor

4 kryddpepparkorn

Apple butter är ett mer koncentrerat äppelmos. Det får man genom att koka äpplena långsamt och länge tills de karamelliseras.