Värm ugnen till 225 grader. Smörj en ugnsform.
Fiskgratäng med en extra god touch av fänkål.
1.
Värm ugnen till 225 grader. Smörj en ugnsform.
2.
Salta torskfiléerna. Skiva fänkålen så tunt som möjligt. Använd gärna en mandolin.
3.
Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa sedan potatisen genom en potatispress. Värm grädde och smör tills smöret har smält och häll ner i potatisen under vispning. Smaka av med salt och peppar.
4.
Blanda alla ingredienserna till såsen förutom dillen i en kastrull. Värm och rör om tills buljongtärningen har lösts upp. Rör ner dill och smaka av med salt och peppar.
5.
Fräs fänkålen i smör i en stekpanna i några minuter. Fördela fänkålen i ugnsformen. Lägg ner torskfiléerna i mitten av formen. Klicka ut potatismoset runtom fisken. Häll till sist såsen över fisken. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills fisken är genomkokt och moset gyllenbrunt. Lägg på lite folie ifall den börjar få för mycket färg. Låt gärna stå i 10 minuter innan servering. Garnera med lite dill.
4 à ca 250 g torskryggfiléer
ca ½ tsk salt
100 g fänkål
25 g smör
salt och svartpeppar
dill till garnering
2 dl crème fraîche
1 dl grädde
½ fiskbuljongtärning
1-2 msk pressad citronsaft
½ tsk rivet citronskal
1 msk hackad dill
salt och vitpeppar
800 g mjölig potatis
1-2 dl varm mjölk
50 g smör
salt och peppar