Sätt ugnen på 200 grader.
En god och färgglad tomat tarte tartin med karamelliserad lök.
Receptet har vi ursprungligen skrivit för tidningen Lantliv.
Foto Lisa Björner
1.
Sätt ugnen på 200 grader.
2.
Skala och skiva löken. Stek löken i smör i en gjutjärnsstekpanna, ca 23 cm i diameter, i 15 – 20 minuter. Tillsätt socker och fräs i ytterligare 5 minuter. Rör sedan i 2 msk vatten. Lägg över löken på ett fat och ställ åt sidan.
3.
Tillsätt socker och resterande vatten i stekpannan och koka upp. Blanda sockret och vattnet genom att vicka lite på stekpannan. Låt sjuda i 5 – 10 minuter tills gyllene. Tillsätt vinägern och vicka lite på pannan så allt blandas.
4.
Sprid ut körsbärstomaterna i pannan och fördela löken ovanpå.
5.
Rulla ut smördegen och lägg den som ett lock på stekpannan. Skär bort överflödig deg, längs med utsidan av stekpannan. Vik in degen lite och nyp till längst insidan av stekpannan. Skär några snitt för att släppa ut ånga.
6.
Ställ in gjutjärnspannan mitt i ugnen och grädda i 35 – 40 minuter eller tills gyllene. Ta ut ur ugnen och låt vila i 5 minuter. Dra en kniv runt kanten på stekpannan och stjälp ut tarten på ett fat. Garnera med färska örter och servera.
2 stora gula lökar
2 msk smör
1 msk olivolja
1 tsk strösocker + 1/2 dl strösocker
1 dl vatten
1/2 tsk äppelcidervinäger
500 g körsbärstomater, blandade färger
3/4 tsk salt + 1/4 tsk salt
svartpeppar
1 rulle färdigkavlad smördeg
färsk basilika och timjan till garnering