Skär laxen i kuber. Dela champinjonerna om de är små eller skär dem i skivor. Halvera körsbärstomaterna. Krossa citrongräsen och strimla dem tunt. Kärna ur chilin och skär den i tunna skivor. Skiva salladslöken. Skär broccolin i mindre bitar.
En smakrik och lättlagad thailändsk laxsoppa med kokosmjölk, champinjoner, broccoli, chili och lime.
1.
Skär laxen i kuber. Dela champinjonerna om de är små eller skär dem i skivor. Halvera körsbärstomaterna. Krossa citrongräsen och strimla dem tunt. Kärna ur chilin och skär den i tunna skivor. Skiva salladslöken. Skär broccolin i mindre bitar.
2.
Blanda buljong och kokosmjölk i en stor kastrull. Tillsätt galangal eller ingefära, citrongräs, limeblad och chili. Koka upp och låt soppan sjuda i ca 10 minuter. Tillsätt broccolin och fortsätt sjud i 5 – 10 minuter.
3.
Lägg ner laxen, champinjoner, tomater och låt soppan sjud försiktigt i några minuter. Laxen ska bli precis tillagad utan att falla sönder.
4.
Blanda i fisksås och limesaft. Häll upp i soppskålarna. Strö salladslök och koriander över soppan och servera direkt med limeklyftor.
5.
Om mer hetta önskas, toppa med ytterligare lite skivad chili.
400 g lax
100 g färska champinjoner
16 körsbärstomater
2 st citrongräs (endast den vita delen)
1 röd chili
2 salladslökar
200 g broccoli
8 dl hönsbuljong
8 dl kokosmjölk
1 msk riven färsk ingefära eller galangal
4 limeblad
2 msk fisksås
1/2 dl färskpressad limesaft (1–2 lime)
1 kruka koriander, hackad
1 lime i klyftor
chili till garnering