back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Svamppastej med pistage­nötter på crostini med färska fikon

  • ca 5 dl pastej

Detta recept på Svamppastej med pistagenötter på crostini med färska fikon gjorde vi för ett vegetariskt julbordsjobb för Elle mat och vin för några år sedan.

Men den är så god så man behöver definitivt inte vara vegetarian för att uppskatta den. Eftersom vi har frysen proppfull med svamp så kommer denna goda svamppastej definitivt finnas på vårt julbord. Den passar också utmärkt att servera som tilltugg till glögg.

Hur

Gör så här

1.

Skär svampen i bitar. Skala och hacka löken

2.

Smält smöret tillsammans med oljan i en stekpanna. Fräs löken i några minuter

3.

Tillsätt svampen och timjan och fräs tills svampen är mjuk, i ca 5 minuter. Om de vätskar av sig kan man låta de fräsa tills vätskan har avdunstats

4.

Tillsätt en skvätt sherry och låt koka in i svampen.

5.

Låt svampen svalna något

6.

Kör sedan i en matberedare tillsammans med färskosten till en slät kräm. Rör ner pistagenötterna och smaka av med salt och peppar

7.

Häll upp krämen i en väl rengjord burk, förslut och ställ kallt i minst 3 timmar

8.

Servera med rostade baguetteskivor och färska fikon skuren i klyftor.

Ingredienser

Ingredienser

600 g blandad färsk svamp, t ex champinjoner,

portabello och shitake

1 schalottenlök

25 g smör

2 msk olivolja

1 skvätt sherry

1 tsk färsk timjan

150 g cream cheese

100 g hackade pistagenötter

salt och svartpeppar

baguette till servering

färska fikon till servering

Grönt på julbordet!

Våra godaste "gröna" rätter på julbordet!