back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Strawberry Short­cake med rostade jord­gubbar

  • ca 8 stycken

Strawberry Shortcake är en klassisk amerikansk dessert. Shortcake är som scones. Vill du inte servera alla på en gång går de utmärkt att frysa in. Lägg dem då i frysen så fort de svalnat så smakar de som nygräddade när de sedan tinas.

Hur

Shortcakes

1.

Sätt ugnen på 200 grader.

2.

Blanda mjöl och bakpulver.

3.

Skär det kalla smöret i små kuber, ca 1 x 1 cm.

4.

Lägg ner smöret i mjölet och nyp ihop tills en smulig massa, som är ärtstora klumpar.

5.

Blanda mjölk och socker och rör ner i mjöl- och smörblandningen.

6.

Blanda med en gaffel till en deg som håller ihop. Överarbeta inte degen!

7.

Lägg degen på en mjölad arbetsbänk och pressa eller försiktigt kavla ut den till en rektangel, ca 1 cm tjock.

8.

Bre ut det rumsvarma smöret jämnt över degen.

9.

Vik ett treslag (dvs vik in ena kortsidan mot mitten, vik sedan in den andra kortsidan så att du får tre lager).

10.

Gör likadant ytterligare två gånger, (dvs kavla ut till ca 1 cm tjock och vik).

11.

Avsluta med att trycka eller kavla ut degen till en rektangel, ca 2 cm tjock.

12.

Skär degen i 8 rutor.

13.

Lägg rutorna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Lägg dem intill varandra, då blir de högre när de gräddas.

14.

Grädda i 20-25 minuter. Täck med folie ifall de börjar få för mycket färg.

15.

Ta ut från ugnen och pensla med lite smält smör. Låt svalna och bryt sedan isär sconesen.

Jordgubbar

1.

Ansa jordgubbarna och skär i skivor.

2.

Blanda jordgubbarna med socker och fördela dem sedan jämnt över en plåt täckt med bakplåtspapper.

3.

Rosta jordgubbarna i ugnen i ca 20 minuter eller tills de har börjat att vätska av sig. Låt svalna

Till servering

1.

Vispa grädden

2.

Vid servering toppa varje scones med grädde och rostade jordgubbar.

Ingredienser

Shortcakes

7 ½ dl vetemjöl

2 1/2 tsk bakpulver

225 g smör

2 ½ dl mjölk

1 dl strösocker

25 g smör

Jordgubbar

750 g jordgubbar

4 msk strösocker

Till servering

2 – 3 dl vispgrädde