back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Smörstekt karljohan­svamp på surdegsbröd med parmesan, karamelliserad lök och pocherat ägg

  • 2 mackor

En smarrig smörstekt karljohansvamp på surdegsbröd med parmesan, karamelliserad lök och pocherat ägg. Receptet kan även göras med annan svamp, som kantareller.

Hur

Gör så här

1.

Skala och finhacka löken. Stek den på låg värme i olja i cirka 10 minuter

2.

Rör ner farinsocker och balsamvinäger. Fortsätt att steka över låg värme i cirka 1 timme eller tills löken karamelliseras och får färg. Om den blir torr kan du tillsätt någon matsked vatten medan den steks. Låt löken svalna

3.

Under tiden, rensa svampen och skär i bitar, ca 2 x 2 cm. Stek svampen i en torr stekpanna i några minuter så att den kan vätska av sig. När all vätska har avdunstats, tillsätt 50 g smör och fräs svampen i ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och peppar

4.

Smält resterande smör och stek brödet gyllenbrunt på både sidor

5.

Pochera äggen genom att koka upp vatten och ättiksprit i en kastrull. Sänk värmen och låt sjuda. Knäck ett ägg i taget i en kopp och låt det försiktigt glida ner i vattnet. Låt ägget sjuda i 2–3 minuter eller tills äggvitan har stelnat (gulan ska fortfarande vara rinnig). Ta upp ägget försiktigt med en hålslev och låt det rinna av

6.

Lägg upp brödet på en tallrik. Toppa med svamp, parmesan och slutligen det pocherade ägget. Strö över lite flingsalt och garnera med kryddgrönt

Tips!

1.

Eftersom det tar en liten stund att karamellisera löken gör vi en större sats än vad som behövs till dessa två mackor. Men den är så god så du kan spara det som blir över och i princip äta med vad som helst!

Ingredienser

Ingredienser

500 g karljohansvamp

100 g smör

2 skivor surdegsbröd

½ dl riven parmesan

2 ägg

1 liter vatten

1 msk (12%) ättiksprit

salt

svartpeppar

kryddgrönt

Karamelliserad lök

1 kg gula lökar

3 msk olivolja

2 tsk farinsocker

2 msk balsamvinäger

flingsalt