Rör ihop socker, majsstärkelse och salt i en bunke. Vispa ner äggulorna till en smet.
En snabb och läcker smördegspaj med vaniljkräm, färska bär och frukt. Perfekt att njuta av under semestern!
1.
Rör ihop socker, majsstärkelse och salt i en bunke. Vispa ner äggulorna till en smet.
2.
Koka upp mjölken. Ta bort kastrullen från spisen och vispa ner äggsmeten i mjölken. Värm sedan över medelhög värme under omrörning tills den tjocknar till en kräm. Ta bort kastrullen från värmen. Vispa ner vaniljsockret och smöret.
3.
Kyl krämen i ett kallt vattenbad. Om krämen inte ska användas direkt, förvara övertäckt i kylskåpet.
1.
Värm ugnen till 200 grader.
2.
Rulla ut smördegen på en bakplåt. Vik in smördegen så att den får en fin pajkant. Picka hål i botten på smördegen med en gaffel. Pensla all smördeg med vispat ägg. Strö över sockret, både botten och kanten.
3.
Grädda smördegen mitt i ugnen i ca 12 minuter tills den blir gyllene. Låt svalna helt.
4.
Bred ut nästan all vaniljkräm på smördegen. Garnera med färsk frukt, bär och citronmeliss. Servera direkt. Servera resten av vaniljkrämen vid sidan av.
1 rulle á 250 g smördeg
1 lättvispat + 1 tsk vatten ägg
1 msk strösocker
3/4 dl strösocker
2 1/2 msk Maizena majsstärkelse
en nypa salt
3 äggulor
2 1/2 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
50 g rumsvarmt smör
valfri frukt och bär
citronmeliss
mynta