back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Smördegs­paj med vanilj­kräm, färska bär och frukt

  • ca 6 bitar

En snabb och läcker smördegspaj med vaniljkräm, färska bär och frukt. Perfekt att njuta av under semestern!

Hur

Vaniljkräm

1.

Rör ihop socker, majsstärkelse och salt i en bunke. Vispa ner äggulorna till en smet.

2.

Koka upp mjölken. Ta bort kastrullen från spisen och vispa ner äggsmeten i mjölken. Värm sedan över medelhög värme under omrörning tills den tjocknar till en kräm. Ta bort kastrullen från värmen. Vispa ner vaniljsockret och smöret.

3.

Kyl krämen i ett kallt vattenbad. Om krämen inte ska användas direkt, förvara övertäckt i kylskåpet.

Smördegspaj

1.

Värm ugnen till 200 grader.

2.

Rulla ut smördegen på en bakplåt. Vik in smördegen så att den får en fin pajkant. Picka hål i botten på smördegen med en gaffel. Pensla all smördeg med vispat ägg. Strö över sockret, både botten och kanten.

3.

Grädda smördegen mitt i ugnen i ca 12 minuter tills den blir gyllene. Låt svalna helt.

4.

Bred ut nästan all vaniljkräm på smördegen. Garnera med färsk frukt, bär och citronmeliss. Servera direkt. Servera resten av vaniljkrämen vid sidan av.

Ingredienser

Ingredienser

1 rulle á 250 g smördeg

1 lättvispat + 1 tsk vatten ägg

1 msk strösocker

Vaniljkräm

3/4 dl strösocker

2 1/2 msk Maizena majsstärkelse

en nypa salt

3 äggulor

2 1/2 dl mjölk

1 tsk vaniljsocker

50 g rumsvarmt smör

Till garnering

valfri frukt och bär

citronmeliss

mynta