Blanda smöret med valfri smaksättning.
Smör är ju så vansinnigt gott! Och faktiskt, det är inte så svårt att göra eget smör. Kika in här för att se hur man gör. Sedan kan man lyfta den goda smaken på smör till en ännu högre nivå genom att smaksätta den. Vad sägs om en klick karljohanssmör på toppen av en krämig pasta carbonara? Eller jordgubb- och vaniljsmör på amerikanska pannkakor tillsammans med lönnsirap – sött och salt är en ”match-made in heaven”!
1.
Blanda smöret med valfri smaksättning.
2.
Forma till en rulle och rulla in i plastfolie. Lägg den i kylen eller frysen.
3.
I kylen håller smöret i 1–2 veckor, i frysen i 3 månader.
4.
Blanda nötter, russin, socker och kryddor med smöret.
5.
Tvätta apelsinen noggrant och finriv skalet. Finhacka jalapeñon och blanda med smör och apelsinskal.
6.
Koka upp vinet och låt sjuda utan lock tills cirka 1⁄2 dl återstår. Låt svalna och blanda med smöret.
1.
Koka upp vatten i en kastrull och blötlägg hälften av svampen i minst 1 timme.
2.
Sila bort och pressa ur vätskan. Finhacka svampen. Mal resten av svampen till pulver i en kryddkvarn eller med mortel. Blanda svampen, både finhackad och malen, med smöret.
3.
Tips! Smakar gott till en grillad köttbit eller på en svamppasta.
1.
Blanda smöret med purén och sockret.
2.
Tips! Servera gärna till scones eller på amerikanska pannkakor.
1.
Mixa norin till smulor i matberedare. Blanda med smör och sesamfrön.
2.
Blanda smöret med såsen.
3.
Tips! Gott att på lägga på ugnsbakad lax eller halstrad tonfisk
1.
Blanda smöret med såsen.
2.
Tips! Använd i alla rätter där du vill ha lite hetta.
1.
Blanda nötter, russin, socker och kryddor med smöret.
2.
Tips! Servera exempelvis till amerikanska pannkakor, våfflor eller fattigare riddare. Eller varför inte på gröten?!
1.
Tvätta apelsinen noggrant och finriv skalet. Finhacka jalapeñon och blanda med smör och apelsinskal.
2.
Tips! Gott att ha på grillad majs!
1.
Koka upp vinet och låt sjuda utan lock tills cirka 1⁄2 dl återstår. Låt svalna och blanda med smöret.
2.
Tips! Supergott till en grillad köttbit.
200 g smör
ca 10 g torkad karljohansvamp
1 dl jordgubbspuré
1 tsk vaniljsocker
1 ark nori (sjögräs)
1 tsk vita sesamfrön
1 tsk svarta sesamfrön
1⁄2 dl srirachasås
1⁄2 dl pekannötter, hackade
1⁄2 dl russin, gula och bruna
2 msk muscovadosocker
1⁄2 tsk malen kanel
1 krm malen muskotnöt
1 apelsin
2 färska jalapeños
5 dl rött vin, helst bourgogne