back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Smaksatt smör

Smör är ju så vansinnigt gott! Och faktiskt, det är inte så svårt att göra eget smör. Kika in här för att se hur man gör. Sedan kan man lyfta den goda smaken på smör till en ännu högre nivå genom att smaksätta den. Vad sägs om en klick karljohanssmör på toppen av en krämig pasta carbonara? Eller jordgubb- och vaniljsmör på amerikanska pannkakor tillsammans med lönnsirap – sött och salt är en ”match-made in heaven”!

    Hur

    Smaksatt smör

    1.

    Blanda smöret med valfri smaksättning.

    2.

    Forma till en rulle och rulla in i plastfolie. Lägg den i kylen eller frysen.

    3.

    I kylen håller smöret i 1–2 veckor, i frysen i 3 månader.

    4.

    Blanda nötter, russin, socker och kryddor med smöret.

    5.

    Tvätta apelsinen noggrant och finriv skalet. Finhacka jalapeñon och blanda med smör och apelsinskal.

    6.

    Koka upp vinet och låt sjuda utan lock tills cirka 1⁄2 dl återstår. Låt svalna och blanda med smöret.

    Karljohansvamp

    1.

    Koka upp vatten i en kastrull och blötlägg hälften av svampen i minst 1 timme.

    2.

    Sila bort och pressa ur vätskan. Finhacka svampen. Mal resten av svampen till pulver i en kryddkvarn eller med mortel. Blanda svampen, både finhackad och malen, med smöret. 

    3.

    Tips! Smakar gott till en grillad köttbit eller på en svamppasta.

    Jordgubbe och vanilj

    1.

    Blanda smöret med purén och sockret. 

    2.

    Tips! Servera gärna till scones eller på amerikanska pannkakor.

    Sjögräs och sesam

    1.

    Mixa norin till smulor i matberedare. Blanda med smör och sesamfrön.

    2.

    Blanda smöret med såsen.

    3.

    Tips! Gott att på lägga på ugnsbakad lax eller halstrad tonfisk

    Sriracha

    1.

    Blanda smöret med såsen. 

    2.

    Tips! Använd i alla rätter där du vill ha lite hetta.

    Muscovado, pekannötter och russin

    1.

    Blanda nötter, russin, socker och kryddor med smöret. 

    2.

    Tips! Servera exempelvis till amerikanska pann­kakor, våfflor eller fattigare riddare. Eller varför inte på gröten?!

    Apelsin och jalapeño

    1.

    Tvätta apelsinen noggrant och finriv skalet. Finhacka jalapeñon och blanda med smör och apelsinskal. 

    2.

    Tips! Gott att ha på grillad majs!

    Bourgogne

    1.

    Koka upp vinet och låt sjuda utan lock tills cirka 1⁄2 dl återstår. Låt svalna och blanda med smöret. 

    2.

    Tips! Supergott till en grillad köttbit.

    Ingredienser

    Smaksatt smör

    200 g smör

    Karljohansvamp

    ca 10 g torkad karljohansvamp

    Jordgubbe och vanilj

    1 dl jordgubbspuré

    1 tsk vaniljsocker

    Sjögräs och sesam

    1 ark nori (sjögräs)

    1 tsk vita sesamfrön

    1 tsk svarta sesamfrön

    Sriracha

    1⁄2 dl srirachasås

    Muscovado, pekannötter och russin

    1⁄2 dl pekannötter, hackade

    1⁄2 dl russin, gula och bruna

    2 msk muscovadosocker

    1⁄2 tsk malen kanel

    1 krm malen muskotnöt

    Apelsin och jalapeño

    1 apelsin

    2 färska jalapeños

    Bourgogne

    5 dl rött vin, helst bourgogne