Sätt ugnen på 200 grader.
”Tager vad man haver” gäller för denna paj. Här har vi skördat päron, äpple, nektariner, hallon, blåbär och björnbär
1.
Sätt ugnen på 200 grader.
2.
Pajdeg: Arbeta snabbt ihop ingredienserna, förutom vattnet, till degen för hand eller i en matberedare. Tillsätt vattnet om degen är för torr. Överarbeta inte degen!
3.
Kavla ut pajdegen mellan två bakplåtspapper och en oval form. (Om degen är för mjuk kan den ställas i kylskåpet en stund.)
1.
Kärna ur frukten och skär i bitar.
2.
Ta bort det övre papperet och fördela frukten över pajdegen – men lämna en kant, ca 8 cm, runtom. Vik upp kanten runt pajen. Strö socker över frukten.
3.
Vispa ägget lätt och pensla kanten. Strö solroskärnor över degen.
4.
Grädda mitt i ugnen i 30 – 40 minuter. Täck pajen med lite folie om degen börjar få för mycket färg.
5.
Servera ljummen eller kall – med glass eller vaniljsås.
4 dl vetemjöl
3 msk strösocker
200 g kylskåpskallt smör
1 tsk malen ingefära
1 krm salt
ca 2 msk iskallt vatten
500 – 600 g blandade frukt och bär
1 msk strösocker
1 ägg
1 – 2 msk solroskärnor