back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Skörde­galette med frukt och bär

  • ca 10 bitar

”Tager vad man haver” gäller för denna paj. Här har vi skördat päron, äpple, nektariner, hallon, blåbär och björnbär

Hur

Pajdeg

1.

Sätt ugnen på 200 grader.

2.

Pajdeg: Arbeta snabbt ihop ingredienserna, förutom vattnet, till degen för hand eller i en matberedare. Tillsätt vattnet om degen är för torr. Överarbeta inte degen!

3.

Kavla ut pajdegen mellan två bakplåtspapper och en oval form. (Om degen är för mjuk kan den ställas i kylskåpet en stund.)

Fyllning

1.

Kärna ur frukten och skär i bitar.

2.

Ta bort det övre papperet och fördela frukten över pajdegen – men lämna en kant, ca 8 cm, runtom. Vik upp kanten runt pajen. Strö socker över frukten.

3.

Vispa ägget lätt och pensla kanten. Strö solroskärnor över degen.

4.

Grädda mitt i ugnen i 30 – 40 minuter. Täck pajen med lite folie om degen börjar få för mycket färg.

5.

Servera ljummen eller kall – med glass eller vaniljsås.

Ingredienser

Pajdeg

4 dl vetemjöl

3 msk strösocker

200 g kylskåpskallt smör

1 tsk malen ingefära

1 krm salt

ca 2 msk iskallt vatten

Fyllning

500 – 600 g blandade frukt och bär

1 msk strösocker

1 ägg

1 – 2 msk solroskärnor