Skär auberginen i skivor, ca 1 cm tjocka. Strö lite salt över varje skiva, lägg i ett durkslag i ca 1 timme så att vätskan rinner av. Skölj och torka med hushållspapper.
Ibland vill jag ha en lite ”finare” pizza med typ bresaola och rucola. När jag var i Italien nyligen sedan testade jag med tonfisk och lök – vilket får numera klassas som min favorit. Idag bjuder vi dock på denna skönhet – Siciliansk pizza bianca med aubergine, rucolapesto, sultanrussin och karamelliserad lök
1.
Skär auberginen i skivor, ca 1 cm tjocka. Strö lite salt över varje skiva, lägg i ett durkslag i ca 1 timme så att vätskan rinner av. Skölj och torka med hushållspapper.
2.
För att göra pizzadegen, smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sedan resten av vattnet, olivolja och salt. Blnda i nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt mer mjöl vid behov. Täck med en bakduk och låt jäsa i ca 2 timmar.
3.
Under tiden, skala och skiva löken tunt. Fräs i olja på låg värme tills löken har mjuknat. Tillsätt socker, vinäger och sardeller och fortsätt fräs i ca 30 minuter, tills löken har karamelliserats. Tillsätt salt.
4.
Mixa alla ingredienser till rucolapeston i en matberedare eller med mixerstav.
5.
Värm ugnen till 250 grader.
6.
Fräs auberginen, på både sidor, i en stekpanna med rikligt med olja. Låt rinna av på hushållspapper.
7.
Kavla ut degen. Lägg degen på en bakplåt, täckt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 5 minuter. Ta ut och fördela mozzarella, aubergine och lök över pizzan. Grädda till osten har smält och börjar bli lite gyllene. Ringla över rucolapesto. Strö över russin och pinjenötter. Salta och peppra.
1 aubergine
ca 1 dl rapsolja
2 mozzarella
½ dl sultanrussin (eller gula russin)
½ dl rostade pinjenötter
en stor nypa flingsalt
en stor nypa nymalen svartpeppar
12 g (ca 1/4 paket) jäst
1 ¼ dl vatten
1 msk olivolja
½ tsk salt
ca 3 dl vetemjöl
1 stor gul lök
2 msk neutral olja
2 tsk strösocker
2 tsk vittvinsvinäger
3 sardellfiléer
en nypa salt
65 g rucola
1 liten vitlöksklyfta
50 g parmesan
2 msk pinjenötter
ca 1/2 dl olivolja
1/4 tsk salt
1 krm svartpeppar