back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Siciliansk pizza bianca med aubergine, ruccola­pesto och karamelliserad lök

  • 1 pizza, ca 10 bitar

Ibland vill jag ha en lite ”finare” pizza med typ bresaola och rucola. När jag var i Italien nyligen sedan testade jag med tonfisk och lök – vilket får numera klassas som min favorit. Idag bjuder vi dock på denna skönhet – Siciliansk pizza bianca med aubergine, rucolapesto, sultanrussin och karamelliserad lök

Hur

Gör så här

1.

Skär auberginen i skivor, ca 1 cm tjocka. Strö lite salt över varje skiva, lägg i ett durkslag i ca 1 timme så att vätskan rinner av. Skölj och torka med hushållspapper.

2.

För att göra pizzadegen, smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sedan resten av vattnet, olivolja och salt. Blnda i nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt mer mjöl vid behov. Täck med en bakduk och låt jäsa i ca 2 timmar.

3.

Under tiden, skala och skiva löken tunt. Fräs i olja på låg värme tills löken har mjuknat. Tillsätt socker, vinäger och sardeller och fortsätt fräs i ca 30 minuter, tills löken har karamelliserats. Tillsätt salt.

4.

Mixa alla ingredienser till rucolapeston i en matberedare eller med mixerstav.

5.

Värm ugnen till 250 grader.

6.

Fräs auberginen, på både sidor, i en stekpanna med rikligt med olja. Låt rinna av på hushållspapper.

7.

Kavla ut degen. Lägg degen på en bakplåt, täckt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 5 minuter. Ta ut och fördela mozzarella, aubergine och lök över pizzan. Grädda till osten har smält och börjar bli lite gyllene. Ringla över rucolapesto. Strö över russin och pinjenötter. Salta och peppra.

Ingredienser

Ingredienser

1 aubergine

ca 1 dl rapsolja

2 mozzarella

½ dl sultanrussin (eller gula russin)

½ dl rostade pinjenötter

en stor nypa flingsalt

en stor nypa nymalen svartpeppar

Pizzadeg

12 g (ca 1/4 paket) jäst

1 ¼ dl vatten

1 msk olivolja

½ tsk salt

ca 3 dl vetemjöl

Karamelliserad lök

1 stor gul lök

2 msk neutral olja

2 tsk strösocker

2 tsk vittvinsvinäger

3 sardellfiléer

en nypa salt

Ruccolapesto

65 g rucola

1 liten vitlöksklyfta

50 g parmesan

2 msk pinjenötter

ca 1/2 dl olivolja

1/4 tsk salt

1 krm svartpeppar