back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Shrubs - grundrecept

  • ca 5 dl

Under tiden som vi jobbade med vår bok Från Grunden upptäckte jag (Monica) en dryck – som jag blev så förvånad över att det inte hade slagit här i Sverige. För det är tydligen ”the latest rave” på andra sidan Atlanten. En vän från USA var här på besök och när jag berättade att jag jobbade på en bok om att laga mat från grunden utbrast han ”You MUST include shrub recipes. EVERYONE is drinking shrubs in the States”. Jag nickade ivrigt på huvudet och låtsades som om jag visste precis vad han pratade om. Men kunde inte för mitt liv förstår varför man skulle vilja dricka en buske?? För det är ju det som en ”shrub” är. Trodde jag. Men tydligen är det även något annat. Någonting helt fantastiskt gott. Som har ingenting med buskar att göra.

Receptet kommer från vår bok: Laga mat från grunden med Systrarna Eisenman

Hur

Gör så här

1.

Skär större frukt i mindre bitar och kärna eventuellt ur frukten.

2.

Blanda frukten med socker i en bunke, täck med plastfolie och låt stå i kylen i 1 – 3 dagar. Rör om då och då.

3.

Sila frukten genom en finmaskig sil.

4.

Tillsätt vinäger och blanda.

5.

Häll upp i en väl rengjord flaska eller burk. Sätt på lock och förvara i kylen i minst 1 vecka.

6.

För att servera, blanda med kolsyrat vatten eller använd som smaksättare i en cocktail.

Förslag på smaksättningar

1.

Experimentera gärna med olika smaksättningar och smakkombinationer. Blanda örter eller kryddor med vinägern och låt dra tillsammans med frukten och sockret. Sila bort kryddorna eller örterna innan vinägern blandas med fruktsirapen. Smaksättningarna (efter receptet) är våra favoritkombinationer, men tveka inte inför att prova dig fram till din egen favorit.

2.

Hallon och stjärnanis · Björnbär och lavendel · Ananas, limeskal och mynta · Persika och ingefära · Tranbär och kanel · Kiwi, citronskal och citronmeliss · Jordgubbar, rabarber och vanilj

Tips och goda råd!

1.

Det vanligaste är att använda fruktig äppelcidervinäger, men prova gärna andra vinägersorter. Vitvins- och champagnevinäger har en frisk men något skarpare smak, medan rödvinsvinägerns djupare och lenare smak passar bra till exempelvis röda bär. Balsamvinägern med sin mustiga karaktär används inte så ofta, även om den fungerar utmärkt tillsammans med jordgubbar, körsbär och persika. Blanda gärna balsamvinäger och annan vinäger. Vit balsamvinäger är lättare att matcha med olika frukter för den är något lättare och sötare. Prova även andra vinägersorter än de vi nämner här.

2.

När det gäller sockret är strösocker vanligast. Det ger en ren smak, löser sig lätt och påverkar inte färgen, ändå kan det vara av intresse att prova även andra sorter, till exempel råsocker eller muscovadosocker.

3.

Välj frukt efter säsong och se till att den är väl rengjord. Övermogen frukt fungerar utmärkt, så länge den inte är möglig. Blanda gärna olika frukter eller ta med en grönsak. Morot, betor och palsternacka ger en något jordig smak medan lite chili lägger till hetta. Prova även att smaksätta med färska örter (även de ska vara sköljda och väl rengjorda) och torkade kryddor.

4.

Låt gärna shruben stå till sig i minst 1 vecka i kylen. Då kommer smakerna att mogna och bilda en harmonisk helhet.

5.

Behållaren som drycken förvaras i ska vara steriliserad.

Ingredienser

Ingredienser

ca 500 g frukt och/eller bär

ca 2 dl strösocker

1 - 2 dl vinäger