Tina levern om den är fryst. Skala och finhacka löken till baconröran.
Även om vi älskar den här salladen med kycklinglever, så vet vi att lever inte kittlar smaklökarna hos alla. Tyvärr minns många leverbiffarna som serverades på skolan. Men det här är något helt annat och skulle du vilja vidga din kulinariska horisont så kan nog den här rätten bli början på en innerlig och kärleksfull relation. Våga testa! Oavsett så måste ni prova den karamelliserade lök- och baconröran med lönnsirap som är en riktig smakupplevelse
1.
Tina levern om den är fryst. Skala och finhacka löken till baconröran.
2.
Stek baconskivorna knapriga. Låt dem rinna av på hushållspapper.
3.
Häll bort fettet ur pannan – men torka inte ur den.
4.
Lägg ner löken och häll i farinsocker, sirap, balsamvinäger och vatten. Lägg på ett lock och låt koka ihop i cirka 20 minuter. Rör om då och då.
5.
Mixa lök och bacon i matberedare i någon minut eller använd stavmixer. Låt svalna.
6.
Skär tomaterna till salladen i klyftor och kärna ur dem.
7.
Skala och skär rödlöken i tunna skivor.
8.
Lägg lökskivorna i blöt i kallt vatten.
9.
Blanda ingredienserna till senapsvinägretten.
10.
Stek levern i oljan i cirka 10 minuter eller tills den är genomstekt. Smaka av med salt och peppar.
11.
Sila bort vattnet från löken.
12.
Lägg upp spenaten på ett serveringsfat eller på assietter.
13.
Fördela lever, rödlök och tomater på spenaten.
14.
Ringla över vinägretten och servera direkt med rostad baguette och baconröra.
1.
Antingen väljer man ett vin med viss sötma och blommighet som en gewurztraminer, eller ett knastertorrt bubbel som champagne eller franciacorta från norra Italien.
1 paket kycklinglever (ca 500 g)
3–4 tomater
½ rödlök
1 msk rapsolja
ca 150 g färsk spenat
salt och peppar
baguette till servering
1 dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
2 tsk honung
2 tsk dijonsenap
salt och peppar
2 gula lökar
2 paket bacon à 140 g
1 msk farinsocker
1 msk lönnsirap
2 msk balsamvinäger
2 msk vatten